ЕС одобри разпределянето на 40 хиляди кандидати за убежище

21:08, 14 сеп 15 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вътрешните министри от Европейския съюз одобриха разпределянето през следващите две години в страните от съюза на 40 000 кандидати за убежище, намиращи се в Гърция и Италия, предаде ДПА.

"Това решение е временен и извънреден механизъм за разселване на мигранти от Италия и Гърция в други страни членки в течение на две години. То обхваща лицата, нуждаещи се от международна защита, пристигнали и които ще пристигнат на територията на двете страни между 15 август 2015 и 16 септември 2017 г.", се казва в изявление на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС.

Страните от ЕС ще получават по 6000 евро на всеки приет от тях мигрант. Дания и Великобритания не участват в това решение, се казва в изявлението. Днешното решение проправя път за създаването в Гърция и Италия на центрове за регистрация на бежанците и за идентифициране на онези, които действително имат основания да искат убежище.

"Това е важно политическо послание. Сега прехвърлянето на първите мигранти, нуждаещи се от международна закрила, може бързо да започне", заяви люксембургският външен министър Жан Аселборн, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза. Сега, когато Съветът обсъжда ново предложение за допълнително разпределение, е много важно да се види, че първият въведен механизъм дава резултат, подчерта той.

Преразпределението е доброволно и други страни от ЕС досега са обещали да приемат 32 256 кандидати за убежище. Целта е да бъде достигнато числото 40 хиляди до края на годината.

Министрите обсъждат също разпределянето на още 120 хиляди бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама