Артисти от различни държави разказват истории с огън и светлина в Царево

19:29, 14 сеп 15 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
37 млади артисти от България, Македония, Полша, Португалия и Румъния ще разкажат интересни истории с огън и светлина по повод първия учебен ден в Царево. Забавното събитие ще се състои на 15 септември от 20:00 часа на площада в морското градче. Вече близо две седмици къмпинг „Делфин“ край Ахтопол е творческа база на младежите, участници в международния младежки културен обмен „Озарение“. Проектът е финансиран от програма „Еразъм +“ на Европейската комисия и е посветен на Светлината, в подкрепа инициативата на Юнеско: „2015: Международна година на светлината и светлинните технологии“.

Талантите ще предствят разнообразни и нетрадиционни театрални средства: театър на огъня, театър на сенките, черен театър, пясъчна анимация и др. На място ще бъде презентирана и мултимедийна изложба, отразяваща работата на обмена.

Заедно с това пред младите хора от Царево и региона ще бъдат представени и възможностите за развитие, които програма „Еразъм +“ осигурява. Те ще имат възможност да зададат своите въпроси и пряко да общуват със свои връстници от цяла Европа.

В рамките на обучението младите артисти, както и италиански доброволки от Европейската доброволческа служба, прекараха времето си в дискусии и интензивни творчески занимания. Това се случи под ръководството на международен екип от опитни педагози в рамките на двата основни уъркшопа: „Огнен театър“ и „Театрални и пърформинг техники, базиращи се на светлината“. Паралелно с това бе направена и лаборатория по фотография и мултимедия.

Макар че вниманието на участниците беше фокусирано върху безкрайните възможности за използване на светлината като изразно средство в изкуството, акцентът на проекта всъщност беше поставен върху развитието на младежите и изграждането на уменията в 21 век. Целта на организаторите беше всички участници да станат по-креативни и инициативни. Заедно с това по време на дейностите младежите получиха възможност да разширят културния си хоризонт, да се опознаят взаиммно, да споделят в непринудена и приятелска атмосфера своя творчески и житейски опит, да творят заедно и не на последно място – да създадат нови приятелства и партньорства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама