Адвокатът на Цветан Цветанов: В България се водят дела по политически причини

18:47, 14 сеп 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Звучи ужасно, но е факт, че в България се водят процеси по политически причини заяви в ефира на БНТ Менко Менков - адвокат на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Коментара си Менков направи по повод оправдателната присъда по делото за „шестте не-та“ срещу Цветанов, но поясни, че го прави на базата на богатия си опит с различни наказателни дела. По думите на адвоката, съдебната реформа, предложена в настоящия й вид няма да гарантира, че ще се сложи край на политически мотивираните процеси. 

„Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и промените в правилата за това кой кого назначава няма да реши този проблем“, отбеляза Менков. „Има нужда от промени на много процесуални закони.“

Според Менков Цветанов е бил оправдан не заради настоящата политическа конюктура, или защото е било доказано, че вътрешните министри преди него също са отказвали да разпоредят употребата на СРС-та, а защото това не е престъпление. 

По думите на адвоката, оправдателната присъда на Софийския Апелативен Съд (САС) не е била изненада, за разлика от осъдителните присъди на по-долни инстанции. „Аз нямам доказателства, че на съда е повлияно по политически причини, но смятам, че съдебните състави е трябвало да превъзмогнат личните си пристрастия и да постановят присъди съгласно закона, както направи съдът днес“, каза Менков. 

Той посочи, че ако прокуратурата протестира днешната оправдателна присъда, Цветан Цветанов ще обжалва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама