Техническият университет в Пловдив започва учебната година с изпълнена държавна поръчка

18:16, 14 сеп 15 25 347 Шрифт:
Topnovini
Интересът към инженерните специалности е нараснал и през учебната 2015/2016 г. Техническият университет, включително неговият филиал в Пловдив, изпълнява държавната поръчка по всички специалности, съобщиха от ВУЗ-а.

1800 бъдещи инженери по 12 бакалавърски и 12 магистърски специалности ще се обучават в ТУ - Пловдив. Днес висшето училище официално откри новата учебна година в присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев, който е възпитаник на същия университет.

Бъдещите инженери от випуск 2015 идват в ТУ - Пловдив, от професионалните гимназии и предпочитат инженерните специалности. Има рекорден прием на студенти, които са завършили и Математическата гимназия в Града под тепетата, стана ясно по време на пресконференция след церемонията по откриване на учебната година.

Инженерните науки преживяват ренесанс, сподели ректорът на ТУ проф. дтн инж. Георги Михов.

"Градът изпитва голяма нужда от квалифицирани инженерни кадри, в индустрията са заети над 70 000 души и в момента 3 нови фабрики търсят спешно 5000 души, основно с техническа насоченост", каза от своя страна кметът Тотев. Той бе категоричен, че Пловдив има академична инфраструктура, нарастваща бизнес база, има добри условия на живот и е въпрос на престиж кадрите на ТУ да започнат кариерата си в нашия град.

Гости на откриването на учебната година бяха и представители на компании от Южен Централен регион, които веднага поканиха студентите от ВУЗ-а да потърсят връзка с тях, за да се запознаят с условията на работа и добрите стартови заплати, които предлагат.

Филиалът на Техническия университет в Пловдив е в партньорски връзки с 45 компании от региона, участва в 4 клъстъра и подготвя център за специализанти по различни инженерни направления, за да реагира на нарастващото търсене на кадри, каза директорът на Пловдивския филиал на ТУ проф. Михаил Петров.

Записани са за обучение завършили ученици от регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян, уточниха от ВУЗ-а. Чуждестранните студенти, които ще се обучават тук, са от Турция, Гърция, Сърбия и КНДР. Техните предпочитания са към специалностите "Компютърни системи и технологии", "Транспортна техника и технологии", "Полиграфия" и "Машиностроене и уредостроене".

"Новите ни студенти са много наясно какво точно искат да учат, защото в документите си за кандидатстване повечето от тях са изброили само от 1 до 3 желани специалности", отбеляза проф. Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама