The Guardian: ЕС готви планове за бежански лагери в Италия и Гърция

17:25, 14 сеп 15 / Свят 25 124 Шрифт:
Topnovini
Европейският съюз изготвя нови радикални планове за справяне с безпрецедентната миграционна криза, включващи създаването на бежански лагери в Италия и Гърция и незабавната депортация и интернирането на тези, чиито молби за убежище са отхвърлени, съобщи британският вестник The Guardian, цитирайки чернова на документ, подготвен за срещата на вътрешните министри на ЕС.

Планът включва въвеждането на политика за „Крепост Европа“ и изграждането на „приемни центрове“ в Гърция и Италия, където кандидатстващите за убежище ще бъдат идентифицирани, регистрирани и ще им бъдат снемани отпечатъци. Молбите им ще бъдат разглеждани максимално бързо. „Важно е да се създадат бързи и надеждни механизми за идентифицирането на бягащите от война от „нередовните мигранти““, се посочва в документа.

Тези, чиито молби бъдат отхвърлени, ще бъдат депортирани „бързо“. 

„За тези, които откажат да се върнат обратно, или няма адекватни мерки за предотвратяване на вторични движения, ще бъдат прилагани мерки за задържане“, се посочва в документа. 

Освен изграждането на лагери, ЕС ще създадат екипи „за бърза гранична намеса“, които ще бъдат разположени по „чувствителните външни граници“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама