Русенци спечелиха награди от кинофестивал в Килифарево

16:37, 14 сеп 15 / Общество 25 186 Шрифт:
Topnovini
Четирима русенци се върнаха с няколко награди от първото издание на Националния фестивал за алтернативни филми и конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”. Всички те са дългогодишни и известни с работата си членове на клуб Русе Филм.

В раздел "Екология“ първа награда беше присъдена на Николай Василев за филма "Влажни зони". Втората позиция беше за "В тъмното" на Бранимир Попов, а трето място зае лентата "Преходи", отново с автор Николай Василев.

В раздел "Туризъм" първа награда получи филмът "Странджа трябва да остане такава, каквато я знаем" на Милко Белберов.

Специалната награда на кмета на град Килифарево пък беше връчена на Владимир Илиев за филма "Усукано по килифарски".

Бранимир Попов беше отличен с Наградата на Федерация "Алтернативно кино" за филма "Две картини на тема река".

Във фестивала участваха общо 42 филма на отделни автори или киноклубове от цяла България, от които 12 бяха на кинодейците от Русе.

Съорганизатори на филмовия фестивал са Федерация „Алтернативно кино; „Продуцентски център Футура Вижън и Телевизия "Туризъм". Наградените филми ще бъдат излъчени по телевизиите "Туризъм" и „Евроком” със съгласието на авторите.

Първият национален фестивал на любителския филм и Първи национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” се провежда в град Килифарево точно една година след като жителите отбелязаха 650 години от първите писмени сведения за населеното място и 130 години от основаването на Народното читалище "Напредък 1884".

Културните прояви, свързани с тези годишнини, се осъществиха благодарение на Кметство Килифарево и спечелен проект от читалището, с наименование „Усукано по килифарски”, по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2014". Целта е популяризиране и запазване на българските традиции чрез песните, танците, обичаите, фолклора и киното.

Идеята се заражда преди две години, когато кметът на града Димитър Събев, съвместно с читалищните деятели обмислят, как да популяризират прословутата фраза "Усукано по килифарски”. Произходът й е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството (тъкане на вид материи) и гайтанджийството. Продукцията на местните майстори е била с високо качество заради тънкото и равно пресукване на гайтаните.

Марката обаче става известна още преди три века и то не само в българските земи, а и извън пределите им, при това на още три континента. От тези пресукани гайтани, се появява и прочутият израз „Усукано по килифарски” – критерий за продукция с добро качество.

По-късно обаче лошите имитации на килифаревските гайтани натоварили отрицателно този израз и той добива значение на хитруване и опит за заблуда на събеседника.

Двата фестивала – за съвременно алтернативно кино и за хумористичен фолклор са с конкурсен характер, като журито при оценяването се съобразява с регламента за участие.

В конкурса за хумористичен фолклор взеха участие 37 групи, индивидуални изпълнители, танцови формации, рецитатори и други участници от цялата страна. Изпълненията им са записани по програма „Дестинация България” и ще бъдат излъчени в предаването „Фолклорно пътешествие”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама