Бистра Илкова: БАЕЗ предлага спокойствие при бизнеса с чужди фирми

16:25, 14 сеп 15 / Икономика 25 277 Шрифт:
Topnovini
На 80 милиона лева възлиза бюджетът на Българската агенция за експортно застраховане, но застрахователният капацитет е по 10, съобщи председателят на Съвета на директорите на Българската агенцията за експортно застраховане (БАЕЗ) Бистра Илкова.

Тя гостува в Добрич по повод семинар на тема „Възможности за застраховане и финансиране на бизнеса“. Той се организира от агенцията по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова.

„Идеята ни беше да поканим фирмите от Добрич и региона, които работят в посока износ, и да бъдат запознати наистина с полезните решения, които предоставя в лицето на Българска Агенция за Експортно Застраховане нашата държава“, заяви Детелина Николова при откриването на форума.

На семинара бяха представени възможностите за стабилизиране и разрастване на бизнеса чрез използване на застрахователни продукти на Българската агенция за Експортно застраховане.

Към момента клиенти на БАЕЗ са около 250 компании от всички сектори на икономиката – машиностроене, електроника, земеделие, туристически услуги, ползватели на банкови кредити, хранително-вкусова промишленост, търговия и др. Най-много са застраховките на банковите кредити на малки и средни предприятия и за предекспортно финансиране, които вземат кредити от банки, за да подготвят експорта си.

„Покриваме и риска от фалит на партньора в чужбина, забавено плащане от страна на контрагентите на нашите фирми-износители” – обясни Илкова. Тя добави, че се плащат постоянно застрахователни обезщетения, заради изпадане в неплатежоспособност на компании в страни от Европейския съюз и извън него“, обясни Бистра Илкова.

Тя подчерта, че Добричкият регион е изключително важен за агенцията, тъй като тук се развиват различни видове бизнеси, предприемачите са доста активни и такава икономическа среда трябва да се поощрява – каза още Илкова. „Ние като агенция сме активната страна да стигнем до бизнеса и да предложим нашите продукти”, каза още Бистра Илкова. И подчерта, че БАЕЗ предлага спокойствие при бизнеса с чужди фирми, застрахова и политически рискове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама