Две нови социални услуги за деца и младежи откриха в Исперих

15:53, 14 сеп 15 / Общество 25 299 Шрифт:
Topnovini
Две нови социални услуги - Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ) и Дневен център за деца с увреждания бяха открити официално днес в Исперих. Те са открити по проект „Интеграция на деца и младежи с увреждания чрез предоставяне на социални услуги в община Исперих“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“, а общата му стойност е 518 014 лева. 

Официалното откриване на разкритите услуги бе предшествано от прерязване на лентата от народния представител д-р Хасан Адемов, председателя на ОбС Гюнел Мюсреф и зам-кмета Илиян Дочков.

Преди това се проведе заключителна пресконференция по проекта, на който бяха отчетени реализираните дейности.

Ръководителят на проекта Звездица Пенева-Ковачева отбеляза, че вече има решение на Общинския съвет в Исперих, с което двете социални услуги стават делегирана държавна дейност и центровете ще са на издръжка на общината.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания /ЦНСТДМУ/ е с капацитет 14 места, а в Дневния център за деца с увреждания грижи ще ползват 48 деца, като 24 деца, разделени на две групи ползват дневни грижи и още 24 деца и техните семейства ползват почасови услуги от специалистите.

В двата центъра са подбрани и назначени общо 24 човека, от които шест са външни консултанти като педиатър, психиатър, медицински сестри, психолог, социален работник.

Основна цел на проекта е релизиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции чрез развиване на нови форми на социални услуги в община Исперих. В посочените специфични цели се откроява момента за качествена грижа на деца с увреждания чрез прилагане на комплексен подход, ориентиран към индивидуалните нужди на всяко дете и гарантиращ им живот в семейна или в среда, близка до семейната.

Предлаганите услуги ще са от резидентен тип, основани на професионална оценка на нуждите на всяко дете, като ще се насърчават равните възможности за децата с увреждания и техните семейства посредством разширяване многообразието и целенасочеността на социалните услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама