"Контрол инженеринг" ще строи газовата връзка "България-Сърбия"

15:45, 14 сеп 15 25 705 Шрифт:
Topnovini
Министерството на енергетиката и фирма "Контрол инженеринг" АД сключиха договор за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия“. Това съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

Договорът е на стойност 174 800 лв. и предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри.

"Контрол инженеринг" АД е задължена да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка.

Дължината в българския участък на газопровода е 61,6 км, а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3,5 милиарда куб. метра природен газ. Проектът се финансира с 49 млн. евро от Оперативна програма "Конкурентоспособност". Очаква се изграждането на трасето да създаде най-малко 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на газови уреди и компоненти за газови системи.

Изграждането на междусистемната газова връзка "България–Сърбия" е в съответствие с приоритетите на българското правителство и на Европейския съюз за подобряване свързаността на газопреносните системи между страните, се казва още в съобщението.

Ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини не само за България, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа.

Това е в съответствие и с принципите на Европейския енергиен съюз за намаляване на енергийната зависимост и засилване на енергийната сигурност на държавите–членки.

Проектът за междусистемна газова връзка "България – Сърбия" е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. Документът бе подписан през м. юли в Дубровник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама