Над 100 участници от 25 страни събира One Architecture Week в Пловдив

15:31, 14 сеп 15 / Култура 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 участници от 25 страни по света се включват в тазгодишното издание на One Architecture Week, което ще се проведе в Пловдив от 18 до 27 септември.

Наситената програма на фестивала включва множество разнообразни събития, изложби, професионален форум, като голяма част от активностите са насочени към широката публика, обяви зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

Темата на тазгодишното издание на форума е "Приобщена река". "Вече има проектна фаза за приобщаването на река Марица към градската среда и как да се ползват пространствата около нея от всички в Пловдив. Темата е важна, защото ще даде една допълнителна гледна точка към този толкова значим проект и към бъдещото развитие на бреговете на реката, ще се направят сериозни дебати какво да се случи там", каза още Стоянов.

По думите му през следващите няколко години трябва да има технически проект за приобщаването на реката в рамките на града, след като вече бяха направени предпроектните проучвания с участието на специалисти от БАН и от УАСГ.

Предните издания на международния архитектурен фестивал помогнаха много както за проекта за площад "Централен", така и за преобрязаването на квартал "Капана", припомни Стоянов.

Директорът на фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски подчерта, че партньорите са много важни, а платформа "Едно", която е организатор, според него е много добър партньор. По думите на Кьорленски реката заема важна част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Това е най-успешната година на фестивала One Architecture Week, той се осъществява с подкрепата на най-много партньори", заяви от своя страна директорът на "Едно" Асен Асенов. Той съобщи, че от Община Варна са се обърнали към платформата за съдействие при организацията на международен конкурс за градската библиотека, по подобие на конкурса, който бе направен за площад "Централен" в Пловдив.

"Голяма част от събитията са насочени към публика, не само към професионалисти. Различните намеси, които тази година са 9 на брой, са експеримент, с който целим да тестваме методи за приобщаване на реката - да чуем какво мислят пловдивчани, преди който и да е да се заеме да влага публични пари в подобен проект", сподели директорът на One Architecture Week Любо Георгиев.

В четири поредни вечери ще се провеждат разговори с пловдивчани какво искат да видят на реката, как тя да бъде приобщена, а след това мненията и резултатите от дебатите ще бъдат обобщени в препоръка, която след края на фестивала ще бъде внесена в Община Пловдив.

Река Марица е била много важна част от инфраструктурата на Пловдив и с времето се е превърнала в граница - не само между три държави, но и граница за града. Искаме да работим с различни хора, за да ги привлечем към реката", обяви кураторът на фестивала Мервe Бедир от Турция. Тя уточни, че са предвидени дебати за реката, в които ще се включат хора от различни държави, за да споделят впечатления, опит и идеи.

В програмата са предвидени дебат "Балкански синдром" - с хора от балканските държави, както и с жители на различните български градове по поречието на реката. В "Общности и приобщаване" пък ще се включат хора от Япония, Холандия, Египет.

Специална изложба ще представи стари снимки, нереализирани проекти, анализи, примери за реализирани подобни проекти по света. Освен това край реката ще се прожектират филми, ще има партита, отворена програма, презентации, спортни събития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама