Пожарната в Бургас се похвали с много нови придобивки в деня на празника си

15:24, 14 сеп 15 / Общество 25 228 Шрифт:
Topnovini
Пожарната в Бургас вече разполага с напълно обновен автомобилен парк и още много други нови придобивки. Това каза на провелата се днес пресконференция по повод професионалния празник на пожарникарите началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” - главен инспектор Ангел Киряков.

Три автомобила за гасене на пожари лек тип с обща маса 7.5 тона и още три за гасене на горски пожари среден тип до 14 тона, са сред новите придобивки на Регионалната структура на ПБЗН-Бургас. Всички те са високо проходими. Осигурени са по Оперативна програма „Регионално развитие”. Получен е също така влекач с платформа, чиято вместимост е 40 тона за превоз на тежка и специализирана техника, както и една автомеханична стълба с работна дължина 42 метра.

„Предстои въвеждането в употреба на вече получени още 5 броя пожарни коли за гасене на пожари среден тип, с маса 14 тона. Така общо получените автомобили за годината стават 13 на брой”, уточни главен инспектор Киряков и добави, че всички машини с отпаднала необходимост са били предоставени на отделните доброволни формирования на територията на Бургаска област. Те са напълно годни за употреба.

В същото време обаче много от проблемите на пожарникарите си остават нерешени. „Не можем да си покриваме разходите за ток, вода и телефон. Министерството трябва да реши кога и по какъв начин да се случват нещата. Един от вариантите за известен изход от кризата е общините да правят дарения на пожарните служби, както е било преди време. Това обаче е тромаво като процедура, защото трябва да бъде гласувано на общински съвети”, каза директорът на пожарната - комисар Васил Василев.

Малко по-късно с поднасяне на венци и цветя бургаските пожарникари отдадоха почит пред паметната плоча на огнеборците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

„Наш човешки дълг е да изразим благодарността си към вашия висок професионализъм, голяма готовност и отдаденост към вашата работа. Напълно убеден съм, че не всеки може да стане пожарникар, затова изпитвам огромна гордост и респект към всички вас”, каза в поздравителното си слово областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

По повод днешния празник в двора на пожарната огнеборците проведоха и демонстрация с една от новите си придобивки – автомеханична стълба, която съвсем скоро ще влезе в експлоатация.

След това възпитаници на Клуба по пожаро-приложен спорт показаха завидни умения по изкачване на щурмова стълба само за 17 секунди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама