Доживотен затвор за бащата-убиец от Русе

14:05, 14 сеп 15 / Крими 25 179 Шрифт:
Topnovini
Доживотен затвор при първоначален специален режим е присъдата, която постанови Окръжен съд - Русе за Пламен Петров, пребил до смърт 7-годишната си дъшеря Пламена навръх Великден 2014 г.

Днес бяха изслушани експертите, които съставиха новата комплексна психологична и психиатрична експериза, която бе поискана от защитата на Пламен. За целта той бе преместен от Белене в клиника в затвора в Ловеч.

Отчетено бе, че той има минимални възможности да планира и предвижда, страда от личностно разтройство и е емоционално нестабилен. Въпреки това към момента на извършване на деянието е възприемал правилно участието си в него, като бе споделено мнение, че при по-сериозен опит да бъде спрян на време, е можело и да осмисли още по-добре случващото се и да спре да налага детето преди фаталния изход.

Адвокатът на Пламен Славчо Славчев поиска в тази връзка да се измени обвинението в причиняване на смърт по непредпазливост и без умисъл.

От прокуратурата обаче категорично отхвърлиха подобна възможност.

Прокурор Георги Георгиев отчете, че това не е първия случай, в който е посягано на детето. Като една от причините бе посочено, че самият Пламен е отгледан при подобни условия. Този път обаче се е отличавал с по-голяма жестокост и продължителност. Той не пропусна да спомене още, че преди това Пламена е била унижавана, като е била карана да сервира, да прави кафе, да готви и едновременно с това да чете и да учи. Поради това бе поискана доживотна присъда, а за бившата вече жена на Пламен Емилия - пробация 6 месеца, затова че не се е намесила и не е предотвратила смъртоносния побой.

Адвокат Славчев продължи да държи на това, че обвиняемият не е действал умишлено и не е можел да прецени случващото се и последиците от него.

Защитата на Емилия, която от началото на тази година се е развела с Пламен, добави в този дух, че нейната подзащитна има сериозни проблеми с епилепсия и биполярно афективно разтройство и "няма как при условие, че мъжът не е съзнавал какво върши и какви ще са последиците от това, тя да прецени и предвиди, че може да се случи нещо подобно".

Освен доживотния затвор, Пламен ще трябва да заплати направените по делото разноски за досъдебно производство 1 337 лв. в ОД на МВР, както и 1 800 лв. на сметката на Окръжен съд - Русе за разходи, свързани с двете гледания на делото.

Емилия Георгиева пък бе призната за виновна и осъдена на пробация - 6 месеца, като се регистрира 2 пъти седмично, като през това време осъществи и 150 часа обществено полезен труд. Тя ще трябва да заплати и 822 лв. на ОДМВР за разноски за предварителното производство и 316 на сметката на Окръжен съд - Русе за съдебни разноски.

Тази присъда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.

Адвокат Славчев бе категоричен, че ще обжалва присъдата.

"Направо сме в шок. Ще обжалваме присъдата. Настоявахме да се преквалифицира деянието по чл. 124 от Наказателния кодекс, където няма пряк умисъл. Просто по непредпазливост, по небрежност са извършени тези ритници по тялото на детето и се стига до сърдечната тампонада, която прекъсва работата на жизненоважния орган", коментира Славчев, който призна все пак, че и преди това Пламен е удрял по няколко шамара на децата, но и експертизата е доказала, че той е неуравновесен и има психически проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама