62 училища няма да отворят врати на 15 септември

14:02, 14 сеп 15 / Общество 25 249 Шрифт:
Topnovini
62 училища няма да отворят врати в първия учебен ден. 57 от тях довършват започналите през лятото ремонти, а други пет окончателно преустановяват своята дейност. Това заяви на пресконференция министърът на образованието проф. Тодор Танев ден преди старта на новата учебна година, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко по силите си учебните заведения да бъдат пригодени за работа до 15 септември.

Тази събота е постъпил рапорт от 28-те регионални инспектората, в които те заявяват, че всичко е изпълнено, що се отнася до ремонтите. Възможно било тази бройка от 57 учебни заведения да нарасне. Информацията не е била докладвана своевременно и затова щели да последват съответните санкции. 

Ученици, учители и учебници

Утре първият звънец ще събере в класните стаи 68 891 учители и 757 969 ученици. Първокласниците тази година са 64 841, като само за София-град са записани около 11 000. До момента са осигурени учебниците от 1 до 7 клас. Поправки и корекции ще претърпят букварът за 1 клас и учебникът „Човек и общество“ за 4 клас.

За поредна година се отчита и дефицит на преподаватели по информационни технологии и английски език.

„Започнахме предварителна проверка на фиктивно записани ученици. Засега само в 16 училища беше установен немалкият брой от 505 ученици“, съобщи проф. Танев и допълни, че са наказани двама директори с пенсиониране и десет педагози с други порицания. 

Бежанците у нас и достъпът им до образование

По думите на образователния министър бежанците са актуална тема за просветното министерство. Държавна агенция за бежанците до момента е регистрирала 964 деца, но според проф. Тодор Танев те са повече.

„За миналата учебна година 72 деца на бежанци бяха записани, като 30 от тях са напуснали преждевременно страната. Не само МОН, но и българската държава не носи отговорност за това, че европейските институции не са взели решение да има или да няма квоти", обясни Танев.

Нова идея на министерството предвижда да бъде намален броят на учениците в паралелките. Досегашната минимална цифра на деца в един клас е 18 души. Предстои предложението да бъде съгласувано и с Министерството на финансите.

По-високи заплати за учителите

Относно увеличението на учителските заплати е било договорено покачване още от тази есен. Касае се за близо 93 000 души, чиито документи трябва да се преработят индивидуално, като това ще отнеме около месец.

„Един път дадено, увеличението не може да бъде отнето от политическа гледна точка през следващата година. Ще вложим в рамката на бюджета за догодина още едно увеличени на възнагражденията на преподаватели“, обеща проф. Тодор Танев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама