Ремонтират ул. „Кооператор” и подлеза на бул. „Захари Стоянов” догодина

13:59, 14 сеп 15 / Общество 25 188 Шрифт:
Topnovini
Догодина ще започне основен ремонт на ул. "Кооператор" и подлеза на бул. "Захари Стоянов" в к-с „Меден рудник”, съобщиха от пресцентъра на Общината. За двата обекта вече има изготвени технически проекти. В ход е и подготовката на процедурата за избор на изпълнители. Средствата за изпълнение на строителните дейности ще дойдат от новата Оперативна програма "Региони в растеж".

Проектът за реконструкция на ул. "Кооператор" доразвива системата от транспортни връзки в "Меден рудник". Тя ще е с нов габарит, отговарящ на изискванията на Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Така улицата ще придобие функция и статут на околовръстен път, осигуряващ удобна връзка с бул. "Захари Стоянов", по който се осъществява движението от комплекса до центъра на града и обратно.

Настилката на уличното платно и тротоарите се предвижда да бъдат от асфалт. В средата ще има разделителна ивица, в която да се постави новото енергоспестяващо улично осветление. С изпълнението на проекта ще се внедри система за подземно сметосъбиране. Контейнерите са изнесени в тротоарите, така че да не се затруднява обслужването им. По ул. "Кооператор" ще бъдат засадени и дървета, каквито в момента няма.

Старият подлез на бул. "Захари Стоянов" също ще претърпи цялостна реконструкция. Поради нуждата от достъпен маршрут за хора в неравностойно положение, както и за безопасно пресичане на кръстовището от пешеходци и велосипедисти, проектът предвижда от двете страни да се изградят рампи, отговарящи на Наредба 4 за проектиране на достъпна среда.

"Успяхме да се преборим за външно финансиране на този проект и спестихме собствените средства на Общината. Това е последният недостъпен подлез в града. Предстои Бургас да се сдобие и с първите си пешеходни надлези по проекта за интегрирания градски транспорт", каза кметът Димитър Николов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама