Откриха учебната година в ШУ “Еп. Константин Преславски”

13:25, 14 сеп 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата учебна година в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски” (ШУ “Еп. Константин Преславски”) бе тържествено открита днес.

Церемонията започна с изнасяне на символите на учебното заведение – двете знамена и жезъла, и водосвет, отслужен от отец Димитър.

Предвождани от ректора проф. Маргарита Георгиева, в празнични тоги и огърлици, пред присъстващите застанаха зам.-ректорите и деканите на факултети. Сред официалните лица бяха още кметът на Шумен Красимир Костов, депутатът от БСП Иван Иванов и колегата му от ДПС Бюнямин Хасан. Сред гостите бяха нотариус Ася Асенова и собственикът на фирма “Алкомет” Фикрет Индже – членове на настоятелството на ШУ, деканът на Военния факултет полк. Сашо Евлогиев.

С поздравление към академичната общност се обърна ректорът на университета проф. Маргарита Георгиева, която подчерта в словото си, че днес българското образование боледува, а причините за това са многобройни, но ръководеното от нея учебно заведение е запазило високия критерий и качество на преподаване. Тя пожела успешна учебна година на студентите.

Със слово към младежите се обърна и кметът Красимир Костов, който се присъедини към пожеланията на ректора на ШУ.

Първокурсниците, приети с най-висок бал в специалностите си, получиха студентските си книжки лично от проф. Маргарита Георгиева, а зам.-ректорът по учебната дейност закле новите попълнения в редиците на ШУ.

Приветствие от името на студентите поднесе Станислава Попова, третокурсничка от специалност “Българска филология”.

Тази година първокурсниците във всички специалности на университета са над 1500, а над 500 са в магистърската степен. Общият брой на студентите в ШУ надхвърля 8 хил. души. Висшето учебно заведение е един от петте класически университета в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама