Плеяда политици, посланици, поп и питка на откриването на столичния завод за боклук (снимки)

12:23, 14 сеп 15 / Политика 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Дами и господа, събрали сме се днес тук, за да отпразнуваме...". С това приветствие, подходящо и за церемония по граждански брак, бе прерязана лентата на столичния завод за механично-биологично третиране на битови отпадъци в с. Яна, предаде репортер на София Topnovini.bg.

На тържеството присъстваха плеяда политици - от председателя на Столичния общински съвет и кмета на града, през няколко министри, вицепремиер и премиер, чак до вицепредседателя на Европейската комисия. Присъстваха дори и двама посланици. За да освети завода дойде и епископ Тихон, а няколко момичета, които се оказаха експерти, които ще работят в предприятието, са натовариха да разчупят питката.

"Този завод е най-големият проект, изграден с публични средства, за последните 25 години", обясни важността на завода кметът Йорданка Фандъкова.

От 11-минутното ѝ изказване, в което тя благодари почти поименно на всеки един от работниците, участвали в изграждането на завода, се разбра, че често я питат кой ѝ е любимият проект в София. По думите ѝ депото за отпадъци е "най-специалният".

Цената на инвестицията е 345 997 368, 34 лева, като 84.26% от нея е заплатена от ЕС и националния бюджет, а останалите са собствен принос на общината и заем от Европейската инвестиционна банка.

От изказването на Фандъкова стана ясно още, че бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу е бил лично ангажиран със завода. Зам.-председателят на ГЕРБ направи реверанс и към евродепутата от ДПС Искра Михайлова, която е част от Комисията по екология в ЕП.

"Имаше задача да спре изграждането на завода, за да бъде унищожен проектът ГЕРБ. Но тя устоя на натиска и направи всичко възможно строежът да продължи", каза и премиерът Бойко Борисов.

"Ако председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер беше тук, щеше да каже "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България", заяви неговото вице Кристалина Георгиева. Тя припомни, че с откриването на завода ще отпадне и наказателната процедура, започната срещу нашата страната. 

"По този проект мъжката работа я свършиха жените. Днес това е празник за България - по-чиста околна среда, по-добра икономика - честито на софиянци", добави Георгиева.

Преди официалната церемония премиерът Бойко Борисов разгледа завода. Впечатления на гостите направиха поставените макове - "намигване" на Борисов към бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че по това време на годината са изкуствени, но напролет щели да засадят истински.

Очаква се до три години около 30% от боклука на София да бъде преработван тук и 1/3 от софиянци да се греят с енергия, създадена от неговото рециклиране. Целта още е намаляване на общото количество депонирани отпадъци с 52% в сравнение с 2008 г., а количеството на биоразградимите отпадъци да намалее до 75-80 кг./ж. Заводът ще произвежда и излишно електричество от 4 560 МВч/г., което ще бъде продавано.

Под зоркото око на премиера и останалите официални гости лентата бе прерязана, а първият камион с боклук символично влезе в завода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама