Пловдивчанин, спасил човек от пожар, получи най-високото гражданско отличие на МВР

11:52, 14 сеп 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчанинът Георги Божиков бе награден днес с най-високото отличие, давано от МВР за граждански заслуги. 39-годишният мъж бе отличен със заповед на министър Румяна Бъчварова заради това, че на 6 септември т.г. с риск за собствения си живот спаси човек от горяща сграда.

За да връчи наградата, навръх празника на Пожарната, в Пловдив дойде директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов.

"Чувствам се изключително горд с вас, господин Божиков, в момента вие представлявате т.нар. гражданство, готово да помогне на човек в беда", каза Николов. Той сподели, че е бил много впечатлен от думите на спасителя, който "простичко" обяснил, че няма никаква героика, а просто е видял човек в нужда и е решил да помогне.

"Това е един достоен пример, който ръководството на МВР винаги поощрява и използва всеки случай да посочи пред всички, че това е достойно за подражание", каза още Николов.

Георги Божиков получи специален плакет и от Община Пловдив, който му бе връчен от кмета Иван Тотев заедно с награда от 1000 лева.

"Страх нямаше, видях, че човекът не можеше да се движи, виках го да дойде към мен, но той не можеше да стане. Всичко се сучи за част от секундата", разказа спасителят. Той бил на рожден ден на свой приятел в непосрествена близост до сградата на професионалната гимназия "Пеньо Пенев", в чийто двор се запали изоставена постройка. "Видях огъня, прескочих оградата и видях, че в единия ъгъл на помещението има пламъци, а в другия ъгъл е паднал човек. Попитах го как се казва, чух само, че ми отговори "Христо". Изкъртих прозореца и го изнесох", спомня си Божиков.

Той няма никаква специална подготовка, не е участвал в никакви специални формирования - просто обикновен човек с малък частен бизнес, семеен, с две момченца и с голямо сърце.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама