Русе е най- четящият град в кампанията "Забавното лятно четене"

11:41, 14 сеп 15 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С три приза – за най-четящ град, най-четящо училище и есе, Русе е безспорният победител в тазгодишната кампания за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене“, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, съобщават от РБ "Любен Каравелов". Децата от Русе са победители за трети път от началото на кампанията, след като грабнаха приза за „Най- четящ град“ през 2012-та и 2013-та година.

На церемония в София, бяха обявени победителите в кампания. Специалната награда, лаптоп от „ПИК Компютър“, беше връчена на директора на Русенската библиотека Теодора Евтимова от заместник- кмета на София д-р Тодор Чобанов.

"Изключително съм щастлива! Наистина Русе е най- четящият град сред децата, но искам да отбележа, че това е основна работа на библиотеките и библиотекарите. Всички ние показахме как библиотеките могат да помогнат на децата да бъдат по- образовани и по-грамотни", каза по време на церемонията за връчването на отличията Теодора Евтимова.

Най-четящото училище отново е гордост за Русе - това е СОУ за европейски езици „Свети Константин- Кирил Философ“. Наградата, принтер, осигурен също от „ПИК Компютър“, прие Веселка Петрова, начален учител в  училището.

От Русе е и победителят в литературния конкурс за творческо писане „Моето невероятно лятно приключение” във възрастовата група от 10 до 14 години и това е десетгодишният Ивелин Крумов от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Конкурсът се проведе  за втори път в рамките на кампанията и се радва на нарастващ интерес. Тази година в него се включиха повече от 75 деца.

Титлата „Най-четящото дете“ за 2015 година заслужи петокласничката от  Немското училище в София - Дара Кръстева. Тя успя да прочете най-много книги през лятото и да опише впечатленията си в читателския дневник. Специална награда и грамота получиха Габриела Гребенчарска на 14 години от Самоков, която спечели наградата за „Най-активен читател“, и  седемгодишният Райчо Савов, отново от Самоков, който получи награда за „Най-активен млад читател“.

Тази година беше връчен и специален приз за много висока активност, който получава село Малка Арда, Смолянска област. Децата там се включиха в кампанията с голям ентусиазъм и имаха изключително желание да участват в надпреварата.

Кампанията „Забавното лятно четене“ се радва на все по-голямо внимание от страна на младите читатели. Повече от 12 500 са децата, взели участие в нея до сега, а само тази година новите ентусиасти са над 2000, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама