АБВ ще предложи нов антикорупционен закон

08:41, 14 сеп 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Твърде вероятно е от АБВ да предложим алтернативен закон за борба с корупцията, в който ще разпишем нашите виждания. Нека да сблъскаме нещата в един истински реален дебат. Това съобщи лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на БНТ. Идеята на президента е във връзка с отхвърления на първо четене в Народното събрание антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева. Това се случи с гласовете на АБВ, БСП, ДПС, БДЦ, Атака и Патриотичния фронт.

В момента се работило по текстовете и когато бъдат готови, от АБВ щели да ги предложат на вниманието на коалиционните си партньори.

Според Първанов предложението, внесено от екипа на Кунева, не е прецизирано. Създаването на антикорупционно бюро, което ще работи по анонимни сигнали, нямало да доведе до желаните резултати, а "дори може да се окаже вреден".

„Г-жа Кунева каза, че ще внесе същия законопроект след три месеца. Така ли ще спечелят нашата подкрепата? Защо не направят като социалния министър Ивайло Калфин, който се срещна с всички заинтересовани страни при подготовката на пенсионната реформа“, припомни лидерът на АБВ.

По думите му и сега съществува достатъчно закони и структури, които да се борят с корупцията. Парламентът бил този, които трябва да направи анализа защо те не работят.

„Ние можем да направим още 10 законопроекта, които да са спъващи и неефективни. Хората искат да се работи реално“, обясни Георги Първанов. 

Относно темата около Георги Кадиев от БСП, който ще се кандидатира за кмет на столицата, Първанов заяви, че той има шансове да отиде на балотаж. АБВ съвместно с "Български социалдемократи” ще подкрепи Кадиев в битката му за София. До решението за това се стигнало след много дълги дни на разговори за формулата и начинът на издигането му.

„По-важното е не каква е била хронологията за това решение, а защо именно Георги Кадиев? Става дума за един политик, който е преди всичко столичанин. Столичанин като поведение и като компетентност”, не спести похвалите си Първанов.

Относно позицията на България в бежанската криза Първанов заяви, че трябва да приемем толкова бежанци, колкото сме в състояние.

„Президентът отдавна трябваше да свика Консултативния съвет, ние да направим сметката и да кажем колко можем да поемем, а не да ни определят квоти. Ние трябва да определим нашите възможности и да кажем „толкова можем“. Това е по-честно и за самите бежанци, за да знаят, че ако в България вече няма място, да търсят други посоки”, посочи още Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама