Фандъкова и Борисов ще открият столичния завод за отпадъци

08:24, 14 сеп 15 / Общество 25 256 Шрифт:
Topnovini
На площадка „Садината”, в с. Яна, район „Кремиковци”, в 11.00 часа официално ще бъде открит завода за механично-биологично третиране.

В официалното откриване ще вземат участие Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Министър-председателят Бойко Борисов.

Заводът може да преработва годишно 410 хил. тона битови отпадъци. Столичани изхвърлят средно около 220 хиляди тона годишно. Една част от тях ще бъдат отделяни и рециклирани, а от другата ще се произвежда RDF гориво. То ще се използва от циментовите заводи, а след това и от "Топлофикация София", което би трябвало да доведе до намаляване на сметките за парно на столичани.

Изграждането на системата за механично и биологично третиране на отпадъците на София е най-големият проект финансиран по оперативна програма "Околна среда". Той е на стойност 345 млн. лв., от които 84% са безвъзмездно европейско финансиране.

Първо в експлоатация беше пуснато депото до завода в село Яна. След това влязоха в действие и двете инсталации за преработка на биологични отпадъци в местността "Хан Богров".

На събитието ще присъстват още зам.- председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй и зам. -кметът на СО – г-жа Мария Бояджийска и други официални лица гости. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама