За първи път в България бе представена световната изложба на Кристо и Жан-Клод (галерия)

20:29, 13 сеп 15 / Общество 25 188 Шрифт:
Topnovini
„За първи път в София и в България имаме изложба на Кристо и Жан-Клод”, така приветства световноизвестните картини, изложени в Софийската градска художествена галерия (СГХГ), столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според нея това доказва за пореден път, че София е мястото, в което могат да се видят картини на големи имена, а СГХГ се е утвърдила като изключително културно пространство.

Експозицията "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти" се състои от 133 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 г. до 2014 г. Сред творбите има и редица проекти, останали нереализирани във времето. Колекцията, която може да бъде видяна до 22 ноември в галерията, е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

Художникът дори лично е проектирал подреждането на творбите в залите на СГХГ. Той е поел и по-голямата финансова част по организирането на изложбата. Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Христо Явашев-Кристо е американски гражданин от български произход. Роден е на 13 юни 1935 г. в Габрово. Произхожда от род на български индустриалци. През 1953-56 г. следва в Художествената академия в София. През 1958 г. пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1964 г. се установяват за постоянно местожителство в Ню Йорк.

Жан-Клод е американска гражданка от френски произход, родена е на 13 юни 1935 г. в Казабланка. Произхожда от род на френски военни. Получава образованието си във Франция и в Швейцария. Умира на 18 ноември 2009 г. в Ню Йорк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама