Иван Костов отново се заяде с „Лукойл“

19:18, 13 сеп 15 / Общество 25 301 Шрифт:
Topnovini
Има картел на горивата. Той е наложен от „Лукойл- България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“. Този картел диктува и по определен начин има средства да наложи цените. Той не е срещнал противопоставяне до сега. Това каза в ефира на бТВ бившият премиер Иван Костов.

Той осъди и „опитите да бъде започната атака срещу този картел“ от страна на правителството.

„Намалиха цените на горивата с десетина стотинки и постепенно замазаха въпроса. Оказа се, че метрологично бензиностанциите са изправни, защото 8 промила нередовност е в нормите на уредите, тъй като те не могат да постигнат по голяма точност в измерването. Оказа се, че само една бензиностанция е смесвала гориво, което противоречи на казаното от премиера, че цели вериги правят това. И изведнъж се заговори колко е трудно да се установи наличието на монопол или на злоупотреба“, каза още Костов.

Той се обърна към Комисията за защита на конкуренцията, като препоръча експертите там да прочетат текста на учена Жан Тио, с който е спечелил Нобелова награда за начина за борба с господстваща пазарна сила.

„При нас цените на горивата са най-високи в сравнение с останалата част от Европа. Т.е. „Лукойл“ произвежда и продава на едни от най-високите цени и едновременно с това от 2006 година не плаща данък печалба, защото е непрекъснато на загуба. До момента дружеството е натрупало 1,69 млрд. лв. загуби от това, че фактически се ощетява от дейността си в България. Ако някой може да ми обясни как става това?“, запита Костов.

Той посочи, че „Лукойл“ не са го съдили, въпреки че се бяха заканили. През май Лабораторията за управление на рискове на Иван Костов излезе с доклад, че компанията ощетява българския бюджет. От фирмата обаче опровергаха доклада, а от лабораторията на бившия премиер признаха грешката си.

Костов коментира и наболялата тема с бежанците. Той обясни, че ситуацията е критична и изисква нестандартни решения.

„Трябва да се овладее първо кризата. Но никак не е просто да се обясни как да стане това. Ние не можем да решаваме проблема на Европа. Тя е достатъчно силна и могъща. Проблемът на Европа обаче е, че е политическо джудже, което не може да се държи по този начин в бъдеще“, каза той.

Костов обясни, че след като Европа не може да установи справедлив мир, не трябва да става причина за конфликти.

„Не сме лоши хора. Състрадателни сме, но това е съвършено друг въпрос. Става въпрос за национална сигурност и нея трябва да опазим“, каза той и добави, че ситуацията в Турция е „страшна и много сериозна“, защото страната е с „неоосмански позиции“.

„През 2013 г. правителството на Орешарски прие една стратегия, която предвиждаше да се приемат бежанците. Съвсем в началото ние се конфронтирахме и се опитахме да променим тази стратегия. Успяхме да я обърнем, приета беше нова стратегия за сдържане на потоците от нелегални имигранти“, посочи бившият премиер.

Костов припомни как през 1999 година той и правителството са отказали да се поддадат на натиска да приемем бежанци от Косово у нас.

„И тогава имаше хуманизъм, имаше толерантност. Не е в това разликата. Ние не сме били безжалостни към хората. Напротив. От гледна точка на това,което се случва сега трябва да е ясно, че причината за конфликта е обстоятелството, че в Северна Африка и в Близкия изток има граждански войни. Гражданската война е предизвикана от свалянето на светски политически режими“, каза още той.

Костов обясни, че богатите трети страни трябва да бъдат „натиснати“ и да започнат те да приемат нелегалните имигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама