Мариана Бояджиева: Помощните училища трябва да се запазят и модернизират, а не да се затварят

14:02, 13 сеп 15 / Политика 25 123 Шрифт:
Topnovini
„Помощните училища трябва да се запазят и модернизират, а не да се затварят“, заяви великотърновският народен представител Мариана Бояджиева по време на второто четене на новия училищен закон.

„БСП лява България“ изказа категорична позиция против затварянето на училищата за деца със специални образователни потребности, но мнозинството в пленарна зала отхвърли тази идея и гласува закриването на помощните училища.

„Практиката показва, че има деца, при които интегрирането изисква години на подготовка, и трябва да дадем възможност на родителите да могат да изберат дали децата им според степента на увреждане да се обучават в общообразователно училище или в помощно“, заяви търновският народен представител.

Тя цитира мнения на родители и педагози, с които се е срещала в Добрич, Велико Търново, Пловдив, Благоевград и пр., както и получени писма на учители от помощни училища, които остро възразяват срещу замисъла на ГЕРБ и изказващи категорично мнение, че преместването на децата със специални нужди в общообразователни училища няма да е нито в тяхна полза, нито в полза на останалите деца.

„Има деца с различни увреждания, които не могат изцяло да бъдат преодолени и няма как да това да стане в рамките на общия образователен процес”, каза народният представител Мариана Бояджиева.

По думите й опитите за въвеждане на децата с увреждания в общообразователните училища ще доведат до отслабване на вниманието и грижата към тях и ще затормози обучението на останалите деца. „Нивото на обучение е различно, тези промени ще са в ущърб и на педагозите, и на самото образование на децата”, заяви Бояджиева.

„Промените, които управляващите предлагат с новия закон, ще увеличат разделението в българското общество”, допълни Бояджиева.  

По повод закона за образованието в декларация на „БСП Лява България“ се подчертава, че 50% от първолаците живеят в бедни семейства, 20% от децата, които трябва да ходят на училище, отпадат, а 13 000 първолака, които е трябвало да тръгнат тази година, не са записани или са тръгнали с родителите си за чужбина.

„Искаме парите от оскъдния бюджет за образование да не се насочва към частни училища, защото приватизацията на средното образование ще унищожи онези постижения, които 120 години България е трупала.

То винаги е било обществено и финансирано, за да има развитие на нацията“, каза Мариана Бояджиева. Тя обясни, че БСП ще настоява да се осигурят средства от държавния бюджет, за всички онези 14 социални плащания, които бяха спрени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама