Започва фестивала „Усукано по килифарски” в град Килифарево

10:15, 13 сеп 15 / Общество 25 388 Шрифт:
Topnovini
Измина точно година, от както жителите на Килифарево отбелязаха 650 години от първите писмени сведения за града и 130 години от основаването на НЧ”Напредък 1884” в Килифарево.

Културните прояви, свързани с тези годишнини се осъществиха благодарение на кметство Килифарево и спечелен проект от читалището „Усукано по килифарски” по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2014.

Всички проведени мероприятия по проекта поставиха едно ново начало за популяризиране и запазване традициите на българина, чрез песните, танца, обичаите, фолклора и киното.

Идеята се зароди преди две години, когато кмета на града Димитър Събев, съвместно с читалището обмисляха, как да  се популяризира  прословутата фраза ”Усукано по килифарски”. Произходът на фразата е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството.

Продукцията на местните майстори е с високо качество, заради тънкото и равно пресукване на гайтаните. Марката става известна още преди  три века и не само в България, а и извън пределите на страната на още три континента.

От тези пресукани гайтани, се появява и прочутият израз „Усукано по килифарски” – критерий за продукция с добро качество. По-късно, лошите имитации на килифаревските гайтани, натоварили отрицателно този израз със значение на хитруване, опит за заблуда на събеседника. И двата фестивала са с конкурсен характер, като журито при оценяването ще се съобразява с регламента за участие.

На 12-ти септември 2015г. започна с филмовия фестивал, в който са представени за  участие  39 филма на автори и кино клубове от цялата страна. Съорганизатори на филмовия фестивал са федерация „Алтернативно кино,   „Продуцентски център Футуна Вижън и Телевизия "Туризъм".  Наградените филми ще бъдат излъчени по Телевизия "Туризъм" и Телевизия „Евроком”, със съгласието на авторите.

На 13-ти септември 2015 г. е Конкурсът за хумористичен фолклор, в който ще вземат участие 37 групи, индивидуални изпълнители, танцови формации, рецитатори и др. участници  от цялата страна.  Цялата програма ще бъде  записана по програма „Дестинация България” и излъчена в предаването „Фолклорно пътешествие”.

Да се надяваме, че предстоящите празници в нашия град ще са едно добро начало за запазване традициите и популяризиране на усуканите килифаревски гайтани не само в Килифарево и  общината, но и в  цялата страна, коментираха организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама