Матурата ще е 2 в 1 от 2016 г.

08:51, 13 сеп 15 / Общество 25 298 Шрифт:
Topnovini
Матурите през 2016 г. ще са 2 в 1 по подобие на изпита след 7-и клас. Това разделяне на зрелостния изпит на модули се прави, за да няма възможност изпитните въпроси да изтекат предварително или да се преписва.

Това обяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на традиционното съвещание с директорите на софийските училища в Националния исторически музей преди началото на новата учебна година, пише в. „24 часа”.

Задължителната матура по български език и литература може да бъде разделена на 3 части – затворени, отворени въпроси и писане на аргументативен текст (есе или интерпретативно съчинение), но все още се обмисля този вариант. Заповед на министъра на образованието ще разпише новият формат на матурите. Времетраенето за провеждането на зрелостните изпити остава 4 часа.

Всички 10-класници ще държат изпит по дигитални компетентности след приключването на обучението им по информационни технологии в този клас.

Новото училище в село Гърмен ще бъде открито на 15 септември. Това заявява столичния кмет Йорданка Фандъкова, като отбелязва, че София е признатата столица на образованието.

Преди началото на учебната година липсват над 20 учлители в Монтанско. Там финансово-стопанската гимназия търси четирима преподаватели, които да се включат в обучението на учениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама