Проверяват училища и детски градини преди 15 септември в Търговище

07:57, 13 сеп 15 / Общество 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Охранителни проверки на сградите на всички училища и детски градини в Търговище се извършват преди началото на новата учебна година, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Тяхната основна цел е осигуряване на спазването на обществения ред, гарантиране сигурността на децата и на пътната им безопасност в районите в близост до тези заведения. Особено внимание се обръща на състоянието и целостта на оградите около училищата и на преградните парапети на границите между училищните входове и пътното платно.

Акцентира се върху пропускателния режим в сградите и  наличието на физическа охрана, на сигнално-охранителна техника и системите за видеонаблюдение. Инспектират се още осветлението в училищата и прилежащите им територии, ограничаване на достъпа на МПС в училищните дворове, наличието и състоянието на изкуствените препятствия за ограничаване скоростта непосредствена близост до училищата, на предупредителни знаци и хоризонтална маркировка върху пътното платно.   При констатирани в хода на проверките пропуски до началника на Регионалния инспекторат по образованието и до кметовете на общини се изпращат уведомителни писма с предписания за отстраняването им, уточниха от полицията.

Оттам допълниха, че едни от често изготвяните предписания касаят необходимостта от освежаване хоризонталната маркировка на пешеходните пътеки, използвани от децата по пътя им за училище или обратно към къщи, с цел по-добрата им видимост.   Началниците на трите районни управления в състава на дирекцията са провели срещи с кметовете на общини, а полицейски служители - с директорите на учебните заведения за предприемане на съвместни действия по обезпечаване на обществения ред в районите на училищата и детските градини  и на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

Проведени са срещи и с ръководствата на фирмите, осъществяващи охраната и пропускателния режим в детските и учебните заведения.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама