София отбеляза Световния ден на спешната помощ

19:50, 12 сеп 15 / Общество 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 12-та поредна година София отбеляза Световния ден на спешната помощ. Днес доброволци от Българския червен кръст (БЧК) се събраха в Борисовата градина, за традиционната жива верига на първата помощ, под мотото на доброволците „Бъди герой! Спаси живот“.

Тази година столичната организация на БЧК се фокусира върху темата за спешната помощ и застаряващото население.

„Важно е всички да знаят да оказват първа помощ. Радвам се, че сред вас са много граждани. Виждам, че те са от всички възрасти. Този ден е посветен на възрастните хора и безопасността на нашите деца“, каза д-р Славита Джамбазова, зам.-генерален директор на БЧК.

Организацията избра темата за възрастните хора заради амбицията си да докажат, че те не само търсят подкрепа, но могат и да окажат помощ.

За всички присъстващи доброволците демонстрираха оказване на помощ при катастрофа или изгаряне. Председателят на БЧК в София Петранка Недялкова обясни, че е изключително важно всеки да знае как се оказва първа помощ, като обърна внимание на наводненията това лято. Тя подчерта, че адекватната реакция в такава ситуация е най-важна.

„Първата стъпка е проверка на съзнанието и дишането, втората: обаждане на телефон 112, трета е свързана с това, че при липса на дишане незабавно да се започнат съживителни действия, а четвъртата стъпка се прилага в случаите на външно кръвотечение“, каза Недялкова.

След уроците за оказване на спешна помощ доброволци и столичани се хванаха за ръце, за да  образуват традиционната в цял свят "Човешка верига" в подкрепа на първата помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама