Правителството ще осигури 100 млн. лв. държавна помощ на бизнеса

18:22, 12 сеп 15 / Политика 25 220 Шрифт:
Topnovini
100 млн. държавна помощ ще осигури правителството на българската индустрия. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Поморие. Тя обясни, че правителството е поело ангажимент да изработи Наредба за намаляване на тежестта върху индустрията за разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници.

„Така че правим всичко възможно тази наредба да влезе в сила час по-скоро и бизнесът да получи тази държавна помощ, която e по европейски директиви и се полага. Българската индустрия трябва да бъде спокойна, че това, което зависи от Правителството е направено и по всякакъв начин се стараем да създадем условия, които да бъдат максимално благоприятни на българската индустрия”, каза Петкова.

Енергийният министър каза още, че дефицитът в Националната електрическа компания е 3 млрд. 700 млн. лева., като 2 млрд. и 300 млн. лв. е генериран от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене” и Цанков камък. Тя добави, че 1 млрд. и 400 млн. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика.

„Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия”, каза министърът. Петкова обясни, че НЕК има задължения от 900 млн. лв.

„За радост успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно”, каза министърът.

За да стане това обаче, трябва да бъдат платени просрочените задължения към двете американски централи, които са близо 900 млн. лева. За целта Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в размер до 650 млн. евро. Това според нея ще позволи да се разплатят задълженията към двете американски компании, за да влязат в сила намаленията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама