Измерват интензитета на вредните лъчи в Морската градина на Варна

16:43, 12 сеп 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи ще измерват на входа на Морската градина доброволци на гражданската еко лаборатория към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). На 13 септември (неделя) мобилната апаратура ще бъде разположена от 10 до 12 ч до Слънчевия часовник. Ще бъдат раздавани информационни материали, а специалисти ще отговарят на въпроси на граждани за вредата от излагането на UV лъчение.

Целта на инициативата е да запълни информационния недостиг във Варна и страната относно определени показатели за състоянието на околната среда. В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи, наричани не съвсем правилно УВ-радиация. Преди години от БАН бе направен подобен опит с 3 датчика за цялата страна - два в и около София, и един в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от юли 2012 г.

От Гражданската еко лаборатория към ОЦОСУР започнаха да измерват интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи през юли и да разпространяват резултатите чрез социалните мрежи. Първите измервания във Варна, направени по обяд при ясно време, показаха екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и необходимост от сериозна защита от ултравиолетовите лъчи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама