Гледат дело срещу мъж, извършил шест престъпления в Сливенско

16:07, 12 сеп 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативен съд Бургас разгледа и обяви за решаване наказателно дело от тази година срещу И. Д. Той е признат от Окръжен съд Сливен за виновен в извършването на общо шест престъпления – отвличане, кражба, грабеж, закана с убийство, държане на оръжие без разрешително и приготовлениеза убийство, като деянията са осъществени в рамките на месец.

На 26.09.2014 год. в село Глуфишево подсъдимият отвлякъл жена и я държал до 03.10.2014 год. в град Раднево.

За времето от 26.09.2014 год. до 18.10.2014 год. в село Глуфишево и в село Гергевец, общ. Сливен, в условиятаопасен рецидив и на продължавано престъпление, чрез повреждане на прегради, здраво закрепени за защита на имот, извършил кражба на движими вещи от различни лица. Сред откраднатите предмети са битови вещи, хранителни продукти, мобилен телефон, велосипед, самоделен сигнален пистолет, гладкоцевна ловна пушка, ловни патрони и други.

В посочения период той е извършил и грабеж, като деянието представлява опасен рецидив. Той отнел от владението на възрастна жена от село Глуфишево лични вещи и хранителни продукти, като използвал за това сила и заплашване.

На 11.10.2014 год. отново в село Глуфишево се заканил на друга жена, че ще убие нея и всичките й близки – съпруг, снаха и внуци. Заканването е възбудило основателен страх у жената, че той в действителност ще осъществи това.

От 16.10.2014год. до 21.10.2014год. в село Николаево, общ. Сливен държал огнестрелно оръжие - гладкоцевна ловна пушка „Gulsan-TS870“ 12 калибър заедно с два броя ловни патрони за нея, без да има за това надлежно разрешително. Той е придобил оръжието чрез кражба, извършена на 15 срещу 16.10.2014 год. в село Глуфишево.

В село Николаево на 21.10.2014 год. извършил приготовление, като се снабдил с гладкоцевна ловна пушка „Gulsan-TS870“ 12 калибър и боеприпаси за нея, умишлено да умъртви жената, която преди това е бил отвлякъл и държал затворена няколко дни.

За извършените престъпления на подсъдимият са определени различни по размер наказания, като първоинстанционният съд е постановил, той да изтърпи едно общо наказание, а именно най-тежкото от тях - 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор.

Той е осъден също да заплати на пострадалите жени за причинените им от престъпленията неимуществени вреди в размер на 3000 лв. за отвлечената жена и 2000 лв. за заплашваната, като са отхвърлен гражданските им искове над посочения размер като неоснователни и недоказани.

Присъдата е обжалвана от подсъдимия в осъдителната й част и в частта, с която частично са уважени предявените граждански искове и разноските по делото.

Служебният защитник счита, че  наложените наказания за всяко едно от извършените престъпления са завишени и изключително строги, а наложеното общо наказание е несправедливо. Според нея първоинстанционният съд е определил наказанията при превес на отегчаващите вината обстоятелства без да е взел под внимание съдействието и самопризнанията на обвиняемия.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания. Според него жалбата на подсъдимия е неоснователна. Прокурорът намира присъдата на първоинстанционния съд за правилна и обоснована.

Апелативен съд Бургас трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама