Кунева: В понеделник страните членки на ЕС ще обсъждат въпроса за задължителните квоти

16:03, 12 сеп 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В понеделник в Брюксел, в рамките на два съвета - Съвет Общи работи и Съвет Правосъдие и вътрешен ред, ще бъде обсъждан въпросът за бежанската криза в Европа и предложението на ЕК за задължителни квоти. България има национален интерес от силна обща европейска позиция и активното участие на всички страни членки. Това заяви на пресконференция във Велико Търново вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Според нея най-напред е важно европейските държави да си дадат сметка, че бежанският проблем ще продължи да съществува години наред, че не е в рамките само на една страна и че съюзът може да се справи с него само ако действа единен.

Кунева посочи, че решението за точен размер на квотите за преразпределяне на мигрантите едва ли ще бъде решен в понеделник, но коментира, че България има интерес да се приеме принципът на солидарността.  Ние сме първа страна, външна граница на ЕС и сега ситуацията е овладяна, но представете си, ако изведнъж в България дойде огромна вълна бежанци, както сега в Гърция и Унгария, тогава ние ще сме тези, които настояват за преразпределяне, заяви Кунева. Тя изрази надежда, че решението на страните членки ще бъде взето със съгласие, а не с квалифицирано мнозинство.

Кунева коментира още, че Турция се държи по начин, който отговаря на всички критерии на добросъседството, но и също на поетите ангажименти като страна членка. Вицепремиерът каза още, че размерът на кризата е толкова голям, че трябва да се прави ясно разграничение между икономически мигранти и бежанци, както и да се засилят механизмите за проверка на влизащите в потока, за да се идентифицират тези, които идват с лоши намерения. По думите й присъединяването на България и Румъния към Шенген е част от този процес.

По отношение на антикорупционния закон Кунева беше категорична, че ще разговаря отново с народните представители, за да бъдат постигнати всички гаранции, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще бъде независим орган. Идеята, че този орган ще бъде зависим от Народното събрание или от Министерски съвет, ми е дълбоко чужда, аз искам силен независим орган. Оттук нататък вървим към това да наложим всички нужни гаранции за това, заяви тя.

По думите й е било странно, че депутати хем искат органът да се избира от парламента и в същото време критикуват работата на сегашната Комисия за конфликт на интереси и т.нар. тефтерчета на Филип Златанов. Тя беше избрана именно от парламента, това е сегашното положение, което искаме да променим, посочи вицепремиерът.

Кунева изрази учудване, че те не приемат идеята част от изпълнителната власт да прави проверки за имуществото и конфликт на интереси на депутатите. По думите й народните представители могат да бъдат проверявани от НАП и спирани на пътя от КАТ, а това също са органи на изпълнителната власт.

Кунева изрази съжаление, че ще се загубят няколко месеца, тъй като законопроектът не може да бъде внесен преди декември, а след това не е ясно колко бързо ще се приеме от депутатите.

Относно вчерашната среща на европейските посланици с парламентарната комисия по външни работи и председателите на парламентарни групи, Кунева беше категорична, че е нормално страните членки на ЕС да имат отношение към важен въпрос като борбата с корупцията, който е и обект на мониторинг от страна на Европейската комисия. Кунева посочи, че когато докладът се готви, страните се допитват до своите посланици в България и Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама