БСП откри опит за „неполитическо инженерство на кандидатури" (обновена)

15:58, 12 сеп 15 / Общество 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подготовката за местните избори в страната се характеризира с използването на неполитически средства, като натиск върху кандидати и активисти, вътрешно влияние в политическите партии и опит за „неполитическо инженерство на кандидатури“, каза по време на пленума на БСП лидерът на партията Михаил Миков, предаде репортер на София Topnovini.bg. Това е четвъртото заседание на Националния съвет на БСП, на което се обсъждат номинациите за местните избори и проблемите около тях.

„Често изборите в България са оценявани като нечестни, но тази година залогът е много голям“, отбеляза Миков и обясни, че използваните неполитически подходи придобиват все по-голямо разпространение.

Лидерът на БСП заяви, че вчера е било прието „едно скандално решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), което е в грубо противоречие със закона“. Той обясни, че според чл. 423 от Изборния кодекс поредните номера в бюлетините се определят чрез жребий от общинската избирателна комисия. Но текстът от кодекса е бил подменен от решение на ЦИК.

Сред целите, които си поставя БСП на предстоящите избори, е утвърждаването й като „лявата партия на България“. „Защото има редица псевдолеви проекти, които в момента, заблуждавайки избирателите, ще претендират за техния глас“, каза Миков.

На второ място левицата си поставя целта да постигне резултати, които да позволят решително и бързо след изборите да продължи политическото оздравяване и организационното укрепване на БСП.

Друга от задачите им е да довършат битката за утвърждаване и разширяване на техните позиции в местната власт. „Но това означава не само кампанията преди изборите, това означава състезанието и политическите действия между първия и втория тур и на възможностите след това при конструиране на органите на местната власт“, каза още Миков.

По-късно от пресцентъра на БСП разпространиха списък с утвърдените кандидати на партията по места. От него личи, че соцръководството е снело доверие от лидера на организацията във Видин, където скандал предизвика подкрепата за настоящия градоначалник Герго Гергов. Там кандидат на столетницата ще е Людмил Любенов.

 

В Пазарджик, където местната организация застана зад кандидата на АБВ Трендафил Величков и беше сменено цялото ръководство, кандидатът на БСП там ще е Стоян Перпулов.

Ето и целият списък с одобрените днес кандидати:

Община Луковит, област Ловеч – Атанас Граждански; Община Неделино, област Смолян – Стоян Беширов ( в коалиция с НФСБ и АБВ) Община Рудозем, област Смолян – Ема Енева (в коалиция „Заедно за Рудозем”) Община Долна баня, област София – Кирил Недев; Община Грамада, област Видин – Иван Иванов; Община Царево, област Бургас – Петко Арнаудов; Община Видин, област Видин – Людмил Любенов; Община Златарица, област Велико Търново – Пенчо Чанев; Община Ново село, област Видин – Антоанетка Станева; Община Братя Даскалови, област Стара Загора – Сава Савов; Община Белослав, област Варна – Илия Матев (независим, подкрепен от БСП); Община Попово, област Търговище – Диана Капитанска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама