Меглена Кунева: Трябва да се затегнат проверките на бежанския поток

14:20, 12 сеп 15 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да се прави ясна разлика между бежанци и икономически мигранти и да се засилят механизмите за проверка на влизащите в бежанския поток. Това каза вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на пресконференция във Велико Търново.

В понеделник в Брюксел, в рамките на два съвета - Съвет Общи работи и Съвет Правосъдие и вътрешен ред, ще се обсъжда въпросът за бежанската криза в Европа и предложението на Европейската комисия за задължителни квоти. Според Кунева България има интерес да се приеме принципът на солидарността.

„Ние сме първа страна, външна граница на ЕС и сега ситуацията е овладяна, но представете си, ако изведнъж в България дойде огромна вълна бежанци, както сега в Гърция и Унгария, тогава ние ще сме тези, които настояват за преразпределяне“, заяви Кунева. Според нея Европа трябва да приеме, че бежанската криза ще продължи с години и, че Европейският съюз може да се справи с проблема само ако е единен. Кунева коментира още, че Турция се държи по начин, който отговаря на всички критерии на добросъседството, но и също на поетите ангажименти като страна членка.

Меглена Кунева коментира и антикорупционния закон, като заяви, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще бъде независим орган. За да се постигне такава гаранция, вицепремиерът планира да разговаря отново с народните представители. Според нея е странно,  че депутати искат органът да се избира от парламента и в същото време критикуват работата на Комисията за конфликт на интереси и т.нар. тефтерчета на Филип Златанов.

„Тя беше избрана именно от парламента, това е сегашното положение, което искаме да променим“, каза вицепремиерът.

Кунева е озадачена и от това, че народните представители не приемат идеята част от изпълнителната власт да прави проверки за имуществото и конфликт на интереси на депутатите. По думите й народните представители могат да бъдат проверявани от НАП и спирани на пътя от КАТ, а това също са органи на изпълнителната власт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама