Зам.-министър Даниела Везиева представи в Русе идеи за бъдещо сътрудничество с Молдова

12:53, 12 сеп 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева се срещна днес с представители на бизнеса от Русенска област за да се запознае с техните проблеми и да представи новите инициативи на ресорното министерство. На срещата присъстваха и зам.-областният управител  Станимир Станчев, изпълнителният директор на ОП "Иновации и конкурентноспособност" Ивелина Пенева, зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Никола Стоянов и др.

По време на събитието бяха обсъдени теми свързани с интереса от двустранното сътрудничество между България и Молдова. Везиева представи възможностите за взаимна търговия и инвестиции след седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество. Тя коментира, че Молдова е изключително подходящ икономически партньор за България, тъй като има почти същата макроикономическа рамка като България, а в същото време има добър достъп до пазарите както в ЕС, така и в страните от ОНД. Вече са били подписани протоколни споразумения по отношения на сътрудничеството в науката и образованието, инвестиции, туризъм, транспорт. Особено внимание е отделено на IT сектора, който е изключително привлекателен и за двете държави. 

По този повод Станимир Станчев апелира към представителите на Министерството на икономиката за съдействие относно организиране на българо-молдовски бизнес форум в град Русе.

Милен Добрев от Русенската – търговско индустриална камара представи пред всички присъстващи на срещата иновационен проект за видео конферентен център, който е свързан в мрежа с такива центрове във Враца, Крайова и Кълъраш. Той подчерта, че това представлява видеоконферентната мрежа, която позволява общуване и превод в реално време. Тя се базира върху най-нови технологични решения, които дават чувство за реално присъствие на участниците, изграждат среда на жива комуникация с кристален образ и перфектен звук. Връзката е защитена и гарантира конфиденциалността, необходима за преговори между фирмите и институциите. 

Официално бе представен  новият регионален координатор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия /ИАМСП/ за Русе Стоян Янев. По време на събитието представителите от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия разясниха темата свързана със създаването на собствена регионална мрежа в страната и центровете за реално подпомагане и развитие на бизнеса по места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама