Тодор Танев лично ще дебне за ученици-фантоми

12:06, 12 сеп 15 / Общество 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Просветният министър Тодор Танев лично ще прави изненадващи проверки за ученици-фантоми, обяви той пред Дарик радио.

Танев съобщи, че му е докладвано за 505-ма ученици в 16 училища, за които „има нещо проблем“ в тази насока, но се усъмни, че бройката е твърде малка. Затова са предвидени внезапни проверки.

„Аз ще я правя, когато мога лично и ще я правя понякога и с МВР, но ние ще установим по-голяма бройка. Измислили сме система за внезапни проверки по маршрути, които не са предварително указани", обясни министърът. Той отказа да посочи за кой „районен град“ са тези сигнали.

Призова всеки, който има информация да я „долага директно на министъра“. Танев отново обяви, че ще поиска промени в Наказателния кодекс заради учениците-фантоми.

По думите му проблемът са не само фалшиво записаните ученици, но и мигриращите. Ако се реши този проблем, според него хазната ще спести около 15-20 млн. лв.

Образователният министър даде и статистика дни преди първия учебен ден: 2564 училища ще отворят врати на 15 септември, първокласниците са 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца.

В 57 училища в цялата страна ремонтите ще продължат и след първия учебен ден, но те нямало да пречат на учебния процес. „Има ли училище, където ремонтите пречат на учебния процес, ще има сурови наказания", закани се Танев.

Танев отново посочи, че не е привърженик на закриването на училища. Той смята да предложи на образователната комисия в парламента намаляване на минимума брой ученици за запълняемост на паралелките, за да не се стига до затварянето на училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама