ВАС ще разгледа отново делото срещу „Килърите”

10:22, 12 сеп 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд (ВАС) ще разгледа отново делото срещу „Килърите”. След разпореждане на председателя на ВАС заседанията ще се проведат от 10 часа в понеделник и вторник, информираха от пресслужбата на съда.

За втори път в рамките на година и 8 месеца Варненският апелативен съд ще заседава по казуса на „Килърите”, след като през юни тази година ВКС върна делото срещу престъпната група с лидер Петър Стоянов-Сумиста за ново разглеждане на втора инстанция.

Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

ВКС отмени 15-годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила. Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, а тази присъда на практика вече е изтърпяна.

В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания  за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста.

В мотивите за отмяна на доживотните присъди за двете убийства ВКС пише: "Допуснатите от първоинстанционния съд съществени процесуални нарушения при събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него. Шуменският съд е допуснал разпит на свидетели в отсъствието на титулярния му защитник, който по това време е бил ангажиран с друг казус. Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да отстрани нарушенията като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а „обсъжданите доказателствени източници от съществено значение за установяване на обективната истина са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав", се казва в решението на върховните съдии.

Въпреки нарушеното правото на защита на Петър Стоянов ВКС се солидаризира с изводите на долните две инстанции по отношение на обвинението, че подсъдимите са участвали в престъпна банда за мокри поръчки, включително убийства, палежи, взривове и побои.

"Направена е вярна преценка за високата степен на обществена опасност на деянието, на специфичната ориентация на организираната престъпна група (ОПГ) да извършва деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо – човешкият живот. Мотивите на въззивния и на първоинстанционния съд, свързани с индивидуализацията на наказанията за това престъпление и за всяко отделно деяние, извършено от ОПГ, са подробни, ясни, аргументирани и правилни, споделят се от настоящия състав и не е необходимо повтарянето им", приема Върховният касационен съд.

На 14 и 15 септември 2015 година заседанията на Варненския апелативен съд ще започват в 10 часа в съдебната зала на ул.“Христо Смирненски“ №19, до затвора Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама