Откриват сезона в Народния театър с "Процесът против богомилите"

09:23, 12 сеп 15 / Култура 25 191 Шрифт:
Topnovini
С две представления – днес и утре, „Процесът против богомилите“ ще открие новия театрален сезон в Народния театър в София. Спектакълът е под режисурата на Маргарита Младенова, а текстът е на Стефан Цанев.

Цанев написва пиесата преди почти половин век, но е поставяна на сцена няколко пъти. Една от причините е и това, че журналистът Георги Марков и посвещава „задочно есе“. Текстът е забранен, въпреки че в основата на пиесата е исторически факт – процесът срещу богомилите и техния водач, предизвикан от цар Борил далече в Средновековието.

„Богомилството не е разрушителна ерес, за каквато я представят. Богомилството е морален коректив на нашата тогавашна църква, станала слуга и опора на деспотичната светска власт, превърнала Исус от защитник на бедните и онеправданите в бич в ръцете на богатите и тираните; богомилството е бунт срещу всякакъв вид деспотизъм, духовен и политически...", казва за текста си Стефан Цанев.

В спектакъла зрителите ще видят много известни български актьори, сред които Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Христо Петков, Христо Ушев, Стефания Колева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама