Изложба на унгарски журналист открива оперния сезон във Варна

08:44, 12 сеп 15 / Култура 25 167 Шрифт:
Topnovini
С изложбата "Крепости в Карпатския басейн - Х-ХVІІІ век” на известния унгарски фотограф и журналист Жолт Сабокина 15 септември ще бъде открит официално оперният сезон 2015-2016 във Варна. Проявата е под патронажа на Унгарския културен институт.

Експозицията, показваща огромното културно-историческо богатство в Карпатския регион, ще бъде открита лично от директора на института г-жа Дьорди Димитров. Тя ще ще съпътства спектаклите на Основна сцена на варненската опера в продължение на месец.

На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости, предимно върху антични и ранно-средновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, а през ХVІІІ век, след края на войните с турците и австрийците, настъпва бавната им разруха. Фотоизложбата „Крепости в Карпатския басейн – Х-ХVІІІ век” от Жолт Сабоки дава възможност на зрителите да опознаят това огромно културно-историческо богатство.

Жолт Сабоки (1941–2009) завършва журналистика, работи като стругар, занимава се активно с фотография. Става прочут с поредица самостоятелни изложби в Унгария и други европейски страни. Още от 1974 година се насочва към фотографско изследване на отделни културни центрове и пояси, с което става основоположник на жанра научно-историческа фотографска книга в Унгария.

В резултат от неговите пътешествия се раждат многобройните му фотографски албуми с монографичен характер, съдържащи съответните научно-исторически студии. Два от тях са пряко свързани с България – “Книга за иконите” (1981) и “Български манастири” (1983). През 1988 година Жолт Сабоки получава заслужено признание за своя талант – удостоен е с наградите “Бела Балаж” и “За унгарското изкуство”.

След откриването на изложбата, от 19 часа във вторник ще се играе и спектакълът "Царицата на чардаша" от Имре Калман - една динамична, елегантна и подчертано танцувална версия с много препратки към съвремието на Николай Априлов. Негови съмишленици в постановъчния екип са художниците Радина Близнакова и Лилия Бабунова, заедно с хореографите Татяна Янева и Иво Адов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама