От ООН загрижени за циганите от Максуда

15:25, 11 сеп 15 / Общество 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и във Варна, където бяха съборени десетки незаконни постройки в дерето на Максуда. "Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване" на тези хора, каза Хусейн в комюнике, предаде БTA, цитирайки Франс прес.

Хусейн отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

В същото време Хусейн отчете и някои положителни развития в последно време, сред които прекъсването от сръбските власти на принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч. Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува изрично Франция за систематичното експулсиране на роми.

"Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", каза Хусейн в комюнике. Той призова френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика".

Тези критики бяха отправени две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната, Самаритен, северно от Париж.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама