Уникален 3D космически театър с планетариума на пловдивския Природонаучен музей

14:14, 11 сеп 15 / Общество 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани ще могат да се потопят в истински космически театър. Това ще стане възможно благодарение на уникалния 3D планетариум, който Природонаучният музей в Града под тепетата пуска в действие до седмици.

Диаметърът на планетариума е 8 метра, с прекрасно озвучаване е, а входът за него ще бъде свободен, разказа директорът на музея Огнян Тодоров, след като покани пловдивските журналисти на демонстрация на място.

"Съоръжението няма аналог в страната, а в региона има само още две подобни – едно в Гърция и едно в Румъния. Програмата му включва пет филма, които предстои да бъдат дублират на български език, за да бъдат те достъпни до публиката", поясни той.

360 хил. лева е цената на съоръжението, припомни на свой ред кметът Иван Тотев.

"Дълго умувахме, дали може да си позволим такава инвестиция, но решихме, че искаме Пловдив да бъде даван за пример и хората да идват тук, за да видят нещо, което няма в техните градове", коментира Тотев.

По думите му планетариумът ще може да се използва и от пловдивските училища за открити уроци по физика и астрономия. За тази цел след началото на учебната година е планирана среща с директори, които да се запознаят с възможностите и технологията.

Припомняме, че ремонтът в обекта стартира през октомври 2013 година.

"За около две години съборихме изцяло стария музей и направихме нова сграда. Стойността му до момента е за над 1 600 000 лева, цялостно ще излезе около 2 млн. - сума, която никога не е давана за природонаучен музей в България", заяви Тодоров.

"В момента сме готови да пуснем аквариума, терариума, морския аквариум и планетариума. Куполът за пеперуди също е на финален етап. В най-кратки срокове очакваме да получим Акт 16, за да може да отворим тези експозиции. Останалата част на музея ще заработи след изготвянето и одобрението на експозиционен план. В момента почти сме изградили най-модерния музей в България", завърши Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама