До 25 септември приключват дейностите по водния цикъл на Нови пазар

13:45, 11 сеп 15 / Общество 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 25 септември ще приключат дейностите по проекта за подобряване и модернизация на водния цикъл на Нови пазар. Това бе оповестено днес по време на пресконференция от кмета на града Румен Панайотов.

Проектът “Изграждане на частична канализационна мрежа, ПСОВ и реконструкция на водопроводна мрежа” е на обща стойност 36 747 604 лв. От Кохезионния фонд на ЕС са осигурени 28 501 441 лв. Държавното финансиране е в размер на 7 125 360 лв., а Община Нови пазар участва с 1 120 801 лв.

Проектът е по Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г. Реализирането му стартира с първа копка на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в околностите на село Енево на 8 октомври 2013 г. Преди месец обектът е минал през процедурата на Държавна приемателна комисия.

Пречиствателната станция ще обслужва над 20 хил. души от община Нови пазар, като има капацитет към съоръжението да се включи и Каспичан.

Предстои на 25 септември Държавна приемателна комисия да даде разрешение за старт на експлоатацията на новоизградената и ремонтирана водопроводна и канализационна мрежа в Нови пазар.

По проекта са положени нови 7 километра водопроводни тръби, ремонтирани и обновени са други 16.5 километра. Новоизградената канализационна мрежа е над 14.5 километра, а рехабилитираната над 17 километра.

В момента се полагат 130 метра тръби на напорния водопровод по ул. “Скобелев”, а дейностите трябва да приключат до края на седмицата.

Успоредно с това усилено тече ремонтът на разкопаните улици и разбити тротоари, като фирмата изпълнител е поела ангажимента да приключи работа до 25 септември. Изпълнителите са поели и петгодишна гаранция за извършената работа, което означава, че при авария ремонтите са за тяхна сметка. Фирмата ще почисти строителните материали и изкупната маса, които по време на дейностите са попаднали в реката. Като жест към жителите на града фирмата дарява и мостче, което ще се монтира в близост до голям супермаркет.

 До момента са изплатени 70% от средствата за реализиране на проекта, остава да се доплатят още около 8 млн. лв.

Местният парламент в Нови пазар е одобрил и сума от 230 хил. лв., с която да се подпомогне фирмата изпълнител за възстановяване на пътните настилки и тротоарите след изкопните дейности.

От общата стойност на проекта са реализирани икономии на средства в размер на 2.8 млн. лв., а за строителен надзор са изразходвани 1.2 млн. лв.

“С изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води, новата канализационна и водопроводна мрежа, с обновяването и ремонта на старата ще постигнем значително намаляване на загубите на вода, ще подобрим качеството на живот на хората в 12-хилядния Нови пазар”, каза по време на срещата кметът на града Румен Панайотов.

Преди реализиране на проекта загубите на вода по тръбите е била 70%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама