Преобразуват помощните училища

13:06, 11 сеп 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Помощните училища, в които сега се обучават деца със специфични образователни потребности, ще се преобразуват в центрове за подкрепа за личностно развитие. Това реши Народното събрание с окончателното приемане на второ четене на новия Закона за училищното и предучилищното образование.

В центровете вече ще има дейности и като рехабилитация, диагностична и терапевтична работа с деца, педагогическа и психологическа подкрепа, включително за семействата, кариерно ориентиране и консултиране и др.

Депутати от опозицията обаче веднага упрекнаха мнозинството, че чрез приетите промени се цели закриването на помощните училища. Вносителят на закона и председател на Комисията по образование Милена Дамянова (ГЕРБ) обаче отрече подобна теория. ​"Родителите продължават да имат избор", каза Дамянова и обясни, че в центровете ще се обучават децата, за които оценката е показала, че не могат да се интегрират в масовите училища или чиито родители не желаят те да учат там, обясни тя. Тя каза още, че в столичното 4-о помощно училище вече е бил разработен проект а създаване на такъв център с допълнителни специалисти, а моделът е бил харесан от родителите и дава резултати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама