Пожарната прави обучителен център за граждани в Шумен

12:42, 11 сеп 15 / Общество 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Шумен ще бъде изграден обучителен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за повишаване готовността на населението за адекватна реакция при наводнения и последващи кризи.

Това съобщи на пресконференция днес директорът на областната пожарна служба комисар Иван Иванов.

В страната ще бъдат изградени още пет такива такива центъра, като те ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

„Центърът в Шумен ще обучава хора от пет съседни региона – Силистра, Търговище, Добрич, Варна и Разград, и Шумен”, каза комисар Иванов и допълни, че базата му ще бъде в сградата на Аварийно-спасителна дейност.

„В момента тази сграда е празна, предстои проектиране и ще има четири учебни зали”, обясни Иванов.

За тригодишен период през него трябва да минат 6000 ученици и 3000 учители и служители на фирми, които се занимават с пожарна безопасност на труда, а обучението ще трае между 3 и 5 дни. Очаква се центърът да заработи през 2017 г.

„Дотогава трябва да завършим с изграждането на базата, като имаме виждане да я доразвием и да направим един сериозен полигон, за да обучаваме и служители”, заяви комисарят.

Той представи и статистически данни за дейността на Пожарната, според които от началото на годината до момента на територията на област Шумен са възникнали 1128 произшествия. За сравнение с 2014 година, произшествията за същия период са 725, което е с 403 произшествия повече за тази година, което е увеличение с 56 %.

„През 2012 г. е най-големият пик на произшествия – 1720. Вижда се, че през 2015 г., с 1128 произшествия до момента, ще достигнем броя на 2012 г. Това значи, че тази година е много натоварена”, коментира Иванов и допълни, че това до голяма степен това се дължи на метеорологичните условия и на небрежността на хората.

Той даде пример с пастири, които палели сухи треви между Лозево и Градище, без да си дават сметка, че в топлото време лесно може да се запалят и близките борови гори.

Комисар Иванов обобщи, че през 2014 и 2015 г. са получени общо 16 нови пожарни автомобили.

„Благодарение на новата техника всички може да се чувстват по-сигурни”, каза Иванов и обясни, че всички районни служби имат нова техника. Той допълни, че в Каолиново в момента тече ремонт на гаражите, за да може да отоварят на изискванията на новите камиони и до края на месеца машините ще бъдат закарани там.

„Вчера назначихме 10 нови служители. Имаме недокомплект от 12%, но с тези нови служители ще си помогнем”, каза Иван Иванов и обясни, че най-голям недостиг на хора има във Върбица, следват Каолиново, Нови пазар и Велики Преслав. Той каза, че след като служители на бившия отряд на Гражданска защита са преминали към пожарната в Шумен няма недостиг на служители. „Вече имаме по три екипа на смяна, докато доскоро бяха само два”, коментира пожарникарят.

Предвижда се сградите на пожарните в Шумен и Нови пазар да бъдт санирании.

„Двете сгради са включени в програмата за саниране и работим по този въпрос”, каза Иван Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама