Кандидатът на БСП за кмет на "Централен": "Гладстон" може да се превърне в съвременното културно средище на Пловдив

12:41, 11 сеп 15 / Политика 25 210 Шрифт:
Topnovini
"Може ли улица Гладстон да се превърне в съвременното културно средище на Пловдив", обсъдиха проектанти, културни дейци и общественици с младия кандидат на БСП за кмет на район "Централен" инж. Калин Милчев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Двучасовата дискусия се фокусира върху основните елементи, които оформят архитектониката на емблематична пловдивска улица и които с малко целенасочени усилия биха могли да обогатят туристическите маршрути в Пловдив. Преди обсъждането на конкретните идеи, Калин Милчев отбеляза, че ул. "Гладстон" е "ахилесова пета" в транспортно-комуникационния план на Пловдив, а трафикът в работни дни е невъобразим.

"Дори пловдивчани не обръщат внимание на сградите и пространствата около тях, забързани да преодолеят задръстването", посочи строителният инженер. Според специалистите съдбата на улицата може да се промени и тя да стана съвременна и авангардна, предлагаща различни фокуси, които те подредиха така:

Фокус №1 – Галерията (Изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници). Една сграда, поовехтяла вече, която десетилетия наред пловдивските управници игнорират. В последните години периодично се разшумява, че за съблазнителния терен на ъгъла между ул. "Преслав" и ул. "Гладстон", настоящата общинска управа има инвестиционни намерения под формата на поредното строително чудо.

"Мисля си, че сградата има нужда от подобаваща реконструкция в рамките на съществуващия обем", заяви инж. Милчев. Той се обяви в подкрепа предложението на  Дружеството на пловдивските художници, внесено и гласувано в сегашния състав на Общинския съвет. Според него галерията се вписва визуално добре в околното жилищно пространство и извисяващото се наблизо Сахат тепе. По думите му художници и приложници могат да направят една забележителна фасада в декоративно и пластично отношение, която да превърне сградата в малко бижу. Прилежащите зони около галерията, по страничните улици, могат да се превърнат в артистични зелени кътове, наситени със съвременно изкуство.

"Общината, използвайки таланта на пловдивския арт свят, може да постигне невероятен резултат, поместен в скромния общински бюджет", каза бъдещият районен кмет.

Фокус №2 – "Дом на науката и техниката". Сграда, характерно вписана в "Цар-Симеоновата градина", някой я подминават, но 21в. неотменно е вперил очи в нея. "Нали всички искаме Пловдив да стане център на съвременните технологии, може би една балканска силиконова долина", сподели инж. Милчев. Той е убеден, че Домът на науката и техниката трябва да се превърне отново в място, в което научните звена и университетите да показват постиженията си. Място, в което бизнес, международни партньори и наука да намират допирни точки около идеи, които могат да задвижат съвременната пловдивска икономика в друго русло. В последните години сградата се превърна в едно от кино – средищата в Пловдив, а даже в място на алтернативното музикално звучене.

"В един съвременен делови център има място за всичко, а Общинската и районната администрации на "Централен" могат да подкрепят мениджирането на един такъв център", посочи кандидатът за райкмет от БСП.

Фокус №3 – кино "Космос".

"В детските си години доста филми съм изгледал в него, а беше и хубав младежки център", припомни си 37-годишният Калин Милчев. Годините са безпощадни към тази сграда, която като всички пловдивски кинозали пострада от сблъсъка на ерите, тази на познатата кинолента и HD формата, както и на залеза на "Кинефикация". Пловдив по същество се лиши от държавните киносалони. Тук се намеси и реституцията на обществени и зелени пространства. Поне изпълненото строителство на площадното пространство пред киното не дразни с големи обеми. Остава, обаче, въпросът на въпросите - каква да бъде съдбата на сградата? "Община Пловдив трябва да намери сили за възстановяване на сградата, защото тя би се превърнала в съвременна, алтернативна, младежка сцена на закрито, от която несъмнено градът има нужда", подчерта инж. Милев. Интересна е идеята да се възстанови околното пространство, като артистичен и авангарден контрапункт на властващото в центъра културно наследство от античността и сецесионни сгради от началото на ХХ век.

"Несъмнено съвременните пловдивски творци могат да предложат интересни проектни решения, които Община Пловдив да финансира и да реши дългогодишния спор", смята инж. Милчев.

Фокус №4 – Градски дом на културата "Борис Христов". Проектът се реализира бавно и трудно, но позволява на пловдивчани да се впечатляват отново от музиката, танца и словото. Участниците в срещата се съгласиха, че проблемът с подходящото оформяне на пространствата около сградата все още е висящ: зелените зони, скромното площадче, триъгълникът, затворен между ул. "Авксентий Велешки" и "Гладстон”. „Това е знаково място, което може да привлича внимание,  и да се превърне в забележителност, завършваща по подходящ начин облика на ул. “Гладстон", категорични бяха архитектите.

"Някой ще каже средствата не достигат, но аз съм убеден, че пловдивските проектанти, творци и общественици могат да предложат ефектни решения, които да отговарят на общинския бюджет", каза в заключение инж. Калин Милчев. Той е категоричен, че  Общината трябва да намери сили за реализация на един такъв проект. "Една права линия може да се превърне в световен шедьовър, стига да е драсната върху подходящото платно и от подходящите майстори" – посочиха арт събеседниците му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама