Расте износът на стоки от България за ЕС и трети страни

12:39, 11 сеп 15 / Икономика 25 338 Шрифт:
Topnovini
Положителна тенденция за ръст на износа на български стоки към Европейския съюз (ЕС) и трети страни, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За първите шест месеца на годината износът към Съюза расте с 12.4% спрямо първото полугодие на миналата година. 

Основни търговски партньори на България си остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.5% от износа за държавите - членки на ЕС. Само през юни износът за ЕС се увеличава с 12.9% спрямо същия месец на предходната година и е за 2.6 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за шестте месеца се увеличава със 7.8% спрямо година по-рано и е за 16.1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През юни вносът се увеличава с 6.8% спрямо същия месец на предходната година и е за 2.8 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за шестте месеца е отрицателно и е за 1.943 млрд. лв. 

При износа на България най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (31%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (25.6%). Спад има в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (6.6%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (17.1%) и "Машини, оборудване и превозни средства" (12.3%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (26.8%).

Данните на НСИ показват и ръст от 8.3% на износа на България за трети страни. Той е в размер на 9.7 млрд. лв., като основните ни търговски партньори остават Турция, Китай, Сингапур, Сърбия, Русия, САЩ и Македония.

Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2015 г. се увеличава с 0.3% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 11.0 млрд. лeвa.

При износа на България за трети страни най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (240.0%). При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Храни и живи животни“ (32.5%).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама