България ще се бори за изграждането на интерконекторна връзка с Гърция

12:35, 11 сеп 15 / Общество 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Акцент в нашата работа е изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България. Тази връзка не случайно е акцент, както в енергийната ни политика, така и в енергийната политика на ЕС. Това е така, защото изграждането на тази междусистемна връзка гарантира нещо много важно – диверсификацията". Това каза министърът на енергетиката Темнужка Петкова по време на 12-тата международна конференция „Сигурността в югоизточна Европа 2015“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Петкова обясни, че така ще се гарантира възможността за друг източник за доставка на природен газ, както за България, така и за целия регион на Югоизточна Европа. Източникът се намирал в Азербайджан.

"Това ще ни даде реална възможност за минимизиране на риска от нарушения на енергийната ни сигурност, както и на цялата енергийна сигурност на общността", каза Петкова.

Тя коментира, че окончателното инвестиционно споразумение с гръцки партньори е трябвало да бъде подписано през месец юни, но политическата нестабилност в Гърция, е стана причина срокът да не бъде спазен.

"Знаете, че страната ни като цяло е активно зависима от един източник на енергийни ресурси, поради което е налице необходимост от диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите на доставка на природен газ. Тази тема е изключително важна и неслучайно е един от основните приоритети на българското правителство", каза още Петкова.

Тя посочи, че за да се превърне диверсификацията във факт и да има налице възможност за реално предоставяне на природен газ от други източници и други маршрути, които да гарантират сигурността на енергийните доставки, изниква необходимостта от изграждане на подходящата инфраструктура. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама