Кметът Панов и председателят на БАН Стефан Воденичаров подписаха партньорско споразумение

11:48, 11 сеп 15 / Общество 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров подписаха днес споразумение за сътрудничество. Двете институции ще работят съвместно в редица сфери, като партньорството не е ново, а представлява задълбочаване на двустранните отношения.

Община Велико Търново и БАН ще насърчат засилването на връзките между образованието и бизнеса. Градоначалникът Даниел Панов разказа, че е поръчан подробен анализ, който да даде яснота какви са нужните за региона кадри и какви специалисти липсват.

Проучването ще бъде в помощ и на двата университета в старата столица, тъй като ще даде насока на кои специалности следва да бъде обърнато внимание. Акад. Воденичаров отговори, че Академията може да съдейства в тази насока.

Кметът Даниел Панов припомни, че Общината и Българската академия на науките от години поддържат много добри взаимни работни отношения, а дигитализирането на културното наследство е само един от малкото примери за това.

Сътрудничеството бе впечатлило дори президента на Република България Росен Плевнелиев, който през февруари миналата година изрази задоволство от партньорството.

Още тогава Община Велико Търново бе посочена като пример за съчетание между наука, култура и иновации. "Имаме много добра практика с математиците и информатиците. Разработваме нов механизъм за оповестяване на бедствия и аварии. Добрата практика се прилага и в други общини", обясни градоначалникът.

"Благодаря Ви, че сърцато подпомагате нашата дейност", обърна се към Даниел Панов акад. Стефан Воденичаров. Кметът на Велико Търново Даниел Панов отговори, че партньорството ще е полезно за разработването на новите европейски проекти.

Новото споразумение ще задълбочим съвместните дейности в редица сфери: обмен на информация за инициативи, проекти и програми, свързани с развитието на Великотърновския регион; разработване на експертни оценки, регионални прогнози; развитие на високотехнологични центрове; разработване и внедряване на съвременни IT-технологии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама