Даниел Митов: Санкциите срещу Русия са мирен и политически инструмент

11:23, 11 сеп 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Миграционния натиск създава рискове, защото бежанските потоци се използват, както за трафик на хора, така и за филтрация на дейци от екстремистки организации". Това каза по време на 12-тата конференция "Сигурност в югоизточна Европа 2015" външният министър Даниел Митов.

"Каквито и мерки да предприемаме срещу това, те винаги са непълни, докато не се фокусираме върху истинската причина за създалата се ситуация. Не трябва да подценяваме необходимостта от мерките срещу миграционния натиск. Трябва да се концентрираме в противодействие срещу самата болест-тероризмът", подчерта той.

По думите му в непосредствена близост до нас съществуват разломи, които създават и налагат алтернативи на демокрацията и свободата. Митов посочи, че регионите от югоизточна Европа се превръщат в територия на интереси. "В този аспект основният външнополитически опит на България е достигнал до устойчива регионална среда на трайни сигурност и стабилност. Тясното сътрудничество с нашите партньори от ЕС и НАТО е най-бързата и ефективна форма за постигане на това", каза той.

Според него именно страните от евроатлантическата общност имат възможността да действат като фактор за сигурността в югоизточна Европа, където е и разглежданата заплаха. Митов обясни, че основните предизвикателства пред България и региона от гледна точка на сигурността, са три - миграционният натиск, украинската криза и съпротивителните сили срещу либерализацията на енергийния сектор.

"Безспорно миграционният натиск е най-сериозният проблем в момента. Нашата страна е по-скоро транзитна за имигрантите, отколкото тяхна последна дестинация. Ние сме на пътя на бежанците, за бягство от Сирия Ирак и Афганистан", посочи той и допълни, че бежанският поток постепенно е бил пренасочен към граничните ни пунктове, но нелегалния трафик е намерил нов маршрут през тероториите на други държави. За кризата в Украйна Митов каза, че е променила стратегическата среда и е заплашила устоите на европейската структура за сигурност.

"Действията на Русия бяха в разрез със зачитането на териториалната суверенност на страната", каза той. По думите му действията в Украйна са задвижени от "мощна пропагадна машина", която нарушава демокрацията и демократичните ценности.

"Съществуващите санкции срещу Русия са мирен и политически инструмент, чието налагане е взето с единодушие на държавите членки на ЕС и е израз на солидарността между тях", допълни той.

Третият аспект, по който България трябва да работи, е липсата на либерализация на енергийния сектор. Като участва в Югоизточна Европа, Черноморският регион става точка на субективност и на множество интереси. Регионът има основно значение за развитието на преносната мрежа на множество енергоносители свързващи държавните производители с енергийните пазари и потребителите", каза още той.

Външният министър добави, ме уязвимостта на региона и на България в частност има критичен характер що се отнася до зависимостта на един единствен източник и доставчик на газ. "В този смисъл енергийната сигурност е основен приоритет, трябва да се търси правилната посока за диферсификацията на доставчиците на газ. За България е много важно бързото осъществяване на намеренията на европейската комисия за интегриране на газовите пазари на централна и източна Европа, включително и осигуряването на финансова подкрепа за изпълнението на ключове регионални проекти и особено тези, които късаят България и съседните на нея страни", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама