Въвеждането в експлоатация на ГКПП Добромир-Крушари е отложено за неопределено време

08:01, 11 сеп 15 / Общество 25 230 Шрифт:
Topnovini
Няма яснота кога ще бъде въведен в експлоатация третият граничен пункт на територията на област Добрич – Добромир (Румъния) - Крушари (България). Това става ясно от отговор, който е получил областният управител д-р Маргарита Новоселска от Министерството на вътрешните работи на свое запитване.

Откриването на новия граничен пункт е договорено между двете страни през юли 2012 г. След това е приет Протокол относно съвместен контрол за преминаване на границата на граничен контролно-пропускателен пункт Добромир (Румъния) - Крушари (България). На бъдещия ГКПП на румънска територия има леки преместваеми конструкции (тип фургон), в които ще се извършват граничните проверки на преминаващите пътници и моторни превозни средства от гранично полицейските органи на двете държави.

Към момента е осигурено необходимото за ГКПП компютърно оборудване - работни станции за АИС “Граничен контрол”. Определени служители от групите за охрана на държавната граница от Гранично полицейско управление Силистра и ГПУ Генерал Тошево са преминали двумесечен курс на обучение “Работа на ГКПП”. С обучените служители Главна дирекция “Гранична полиция” има готовност да осигури работата на пункта.

Проблемът е, че няма пред средства за свързване с мрежата за пренос на данни на МВР. Има два варианта на свързване, като цената е съответно 52 000 евро и 108 000 евро без ДДС.

По проекта за изграждане на трансграничен туристически път между община Крушари и община Баняса няма предвидено финансиране за закупуване и инсталиране на горепосоченото комуникационно оборудване. Такова не е предвидено и в бюджета на МВР. Затова точна дата за въвеждане в експлоатация на пункта не е определена, се посочва в отговора от МВР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама