Издигат модерен екокомплекс на брега на езерото Вая за близо 60 хил. лева

07:39, 11 сеп 15 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвсем скоро предстои изграждането на модерен екокомплекс на брега на бургаското езеро Вая. От Общината вече са открили процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Разработване на Модел за иновативно управление на екокомплекс Вая”. Прогнозната й стойност е близо 60 000 лева. След възлагането й изпълнителят ще извърши всички необходими инженерни проучвания. Това заяви за Topnovini.bg ръководителят на проекта Йоана Ангелова.

„Комплексът ще разполага с информационен център, кули за наблюдение на птици, зони за отдих и места за занимания на открито.Това са само малка част от компонентите, които са задължителни за проектирането на съоражението. Всички останали ще бъдат по предложения на участниците в процедурата”, каза г-жа Ангелова.

Към този момент има два варианта за терен, върху който да бъде играден екокомплека. Единият от тях се намира в местността Капчето на входа на к-с „Меден рудник”, а другият – в бивш селскостопански двор на квартал Долно Езерово. Крайната дума обаче ще имат експертите, които ще спечелят поръчката. Те ще трябва да определят кой терен е по-подходящ.

Посетителският екоцентър ще има презентационна зала за 25 човека, кафетерия, офис и санитарни помещения. В проекта ще се предвидят атрактивни композиционни решения, като за реализацията им ще се ползва най-новото в съвременните технологии.

„Тъй като на езерото могат да се наблюдават редки видове птици, целта на изграждането на модерния комплекс е да се предостави възможност както на  гражданите, така и на гостите на Бургас, да са по-близо до природата, а в същото време да могат да наблюдават птиците в естествена им среда, без да ги притесняват”, допълва в заключение ръководителят на проекта.

Засега идеята е до мястото да се стига чрез велоалея. Ще има осигурен и подходящ обществен транспорт. От екобазата обаче няма да потеглят лодки за разходка в защитената зона, за да не бъдат смущавани редките видове птици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама